Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irländarna avgör Jens öde

Socialdemokraternas valresultat i riket är ett misslyckande hur man än vänder på det.

Annons

Men i skogslänen har partiet gått bra. Och nu visar det sig att Lissabonfördraget, om det röstas igenom i höst, kan ge ett sjätte socialdemokratiskt mandat till skogslänskandidaten Jens Nilsson. Irländarna avgör hans öde om nu inte någon kryssar sig förbi honom. I skrivande stund tyder inget på det.

Han behöver inte ändra åsikt. För Socialdemokraten Jens Nilsson har hela tiden sett Lissabonfördraget som en förbättring, något som ger ett effektivare EU. Men alla har inte instämt.

Ett allvarligt hack i processen kom när en dryg halvmiljon irländare sa nej till fördraget i den folkomröstning som är föreskriven i irländsk lag vid förändringar som denna. De kunde på så vis bestämma över nära 500 miljoner européer.

I dagsläget talar ändå det mesta för att fördraget kan antas i höst. De skeptiska högerpresidenterna i Tjeckien och Polen ska visserligen skriva under vad deras parlament redan beslutat. Och den tyska författningsdomstolen har ännu inte sagt sitt. Få väntar sig stopp där.

Irländarna väntas folkomrösta igen och opinionen sägs ha svängt till ett ja sen finanskrisen drabbat Irland hårt. Proteströstandet i EU-valet ger inte mycket vägledning för hur en folkomröstning där ska sluta.

I höst någon gång vet vi. Och så snart Lissabonfördraget är infört så får Sverige två mandat till. Det ena går till Piratpartiet.

Det tjugonde mandatet blir socialdemokraternas sjätte mandat. På den platsen står Jens Nilsson som alltså får en parlamentsplats om ingen längre ner på den socialdemokratiska valsedeln kryssar sig förbi honom.

I skrivande stund när mer än tio procent av valkretsarna räknats tyder inget på att något sådant ska hända. Det är svårt att bli kryssad av fem procent i ett stort parti. Med gårdagens valresultat för socialdemokraterna krävs det ungefär 37500 kryss.

Både Evin Cetin, den unga södertäljebon som kampanjat med hjälp av pizzakartonger, och den förre SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi, ligger under tre procent. Jens Nilsson själv ligger en procent lägre. Men eftersom han står på sjätte plats är – den eventuella – platsen hans om tendensen står sig.

I dag bör vi veta hur det går med kryssen. Det är inte mer än rätt att Norrland får en socialdemokratisk representant i Bryssel. Sossarna gjorde här ett bra val. Socialdemokraternas problem i Stockholmsområdet måste däremot lösas om riksdagsvalet 2010 ska kunna vinnas.

Mer läsning

Annons