Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internet under attack

/

Annons

I maj röstar EU-parlamentet om det så kallade telekompaketet. Från början handlade inte paketet om upphovsrättsfrågor utan berörde annat som gällde EU:s gemensamma telemarknad, i huvudsak konsumentfrågor som till exempel abonnenters möjligheter att behålla sina telefonnummer vid byte av leverantör.

Från nöjesindustrin har dock krav rests att paketet även ska rymma möjligheter att blockera hemsidor och användare som bryter mot upphovsrätten. Avstängd från internet, det låter ungefär som att ta ett barn i upptuktelse. Sköter man sig inte får man inte vara med.

I själva verket är det en allvarlig omläggning som industrins lobbyister försöker att genomdriva. Ett internet anpassat efter branschens villkor. Ett ”kabel-tv-internet” har det kallats av kritikerna, där nätet ses som en kommersiell tjänst vilken som helst.

På tisdagskvällen röstade EU-parlamentets industriutskott glädjande igenom ett beslut som slår fast att direktiven i telekompaketet måste värna våra demokratiska rättigheter. Beslutet var en kraftfull motreaktion mot nöjesindustrins krav på ökad reglering. I klartext betyder det att internets tillgänglighet ska skyddas, nätanvändare ska exempelvis inte kunna stängas av utan ett domstolsbeslut.

FRA, Ipred, datalagringsdirektivet, Pirate baydomen, telekompaketet – internet är under attack. Bakom de tekniska begränsningarna och de repressiva lagtexterna ligger den högst grundläggande frågan om vår rätt att utbyta idéer och material, ja hela vår möjlighet att röra oss fritt i det virtuella landskap som dygnet runt står till vårt förfogande.

När FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs 1948 var inte ens internet på idéstadiet. Det kan tyckas förmätet att jämställa rätten att surfa fritt med rätten till en skolgång. Men på nätet smälter allt samman. Det är därför som penningstarka grupper försöker sätta upp stopphinder och det är därför som internet måste försvaras. Detta är en fråga med oerhörd sprängkraft.KO

Mer läsning

Annons