Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte Sverige som är problemet

Annons

Socialdemokraten Urban Ahlin lämnar i dag in en KU-anmälan mot utrikesminister Carl Bildt för hans hantering av Aftonbladetaffären, alltså den artikel i Aftonbladets kulturdel som handlade om organstölder från palestinska dödsoffer och som väckt starka reaktioner i Israel. Jag tycker att det luktar partipolitik bakom Ahlins utspel. Visst, det tog möjligen väl lång tid innan regeringen bemötte det israeliska utbrottet och man kan även ha synpunkter på att svensk utrikespolitiks främsta tribun numera är en blogg (Carl Bildts ”Alla dessa dagar”). Men så här en vecka efter publiceringen är ändå intrycket att regeringens svar har varit såväl korrekta som tydliga. Både statsministern och utrikesministern har varit glasklara med att den politiska makten överhuvudtaget inte lägger sig i enskilda tidningars publiceringsbeslut. Våra yttrande- och tryckfrihetslagar tillåter inte politiska interventioner i medias arbete. Vi ska vara oerhört tacksamma för denna ordning.

Nej, vad som är verkligt sorgligt i den här affären är den israeliska reaktionen. Man kan ju fundera över vilket utrymme som finns för den israeliska debattör som vill diskutera känsliga ämnen på den egna hemmaplanen. Hade artikeln om organstölder från dödade palestinier ens kunnat tryckas i Israel? Eller hade rädslan för att självaste utrikesministern skulle löpa amok avskräckt?

På papperet är Israel en demokratisk oas mitt i en öken av hårdföra regimer. Men verkligheten säger något annat, landet ockuperar, tillämpar brutala krigsmetoder och försöker ovanpå allt att strypa det fria informationsflödet – inte bara hemma utan till och med i ett främmande land! Det är faktiskt inte Sverige och Aftonbladet som bör skämmas utan Israel.

Mer läsning

Annons