Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte ens nära sitt mål

/

I nästa val kommer vi att bedömas efter hur vi lyckats med att ta ner utanförskapet. Så sa Fredrik Reinfeldt inför förra valet.

Annons

Nu tvingas han förbereda sina egna på att han att inte ens kommer nära sitt mål. Han tvingas i stället ta till de metoder för att ta ner arbetslösheten som han själv hånade före valet. Fast som vanligt gör han för lite.

Före förra valet talade Reinfeldt om hur skatterna gör nytta – om hur det inte går att bara ta bort skatteintäkter och tro att det ordnar sig ändå med offentlig vård, skola och omsorg.

Alltför många gick på det. Men det lär inte lyckas igen. För nu vet väljarna vad svaret blev. Skattesänkningar dög som recept i brinnande högkonjunktur och det duger nu, trots att det stora sparande som förvärrar konjunktur och arbetslöshetsstatistik snarare hade botats av ett återställande av det sociala skyddsnät som försvagats för att bekosta skattesänkningarna.

För att möta den drastiskt stigande arbetslösheten kryper regeringen Reinfeldt ändå till korset. Det blir mer pengar till Arbetsförmedlingen, det blir nya arbetsmarknadsåtgärder, och det blir ett antal nya platser på högskolor och i Komvux.

Fast, som Socialdemokraternas Thomas Östros påpekar, man ligger även efter dessa satsningar långt efter vad den Socialdemokratiska regeringen åstadkom. 142 000 Komvuxplatser är nu 100 000.

De 10  000 nya platser som utlovas räcker inte långt i ett läge där en halv miljon beräknas vara arbetslösa nästa år.

Lägg därtill att regeringens nya åtgärder inte tar efter de framgångsrika plusjobben, som gav avtalsenliga löner. De ger betydligt sämre villkor.

Åskådligare än så blir det inte att Moderaternas löften till de arbetslösa 2006, om jobb i stället för åtgärder, inte kommer att uppfyllas.

I och för sig saknas alternativ i den djupa krisen. Men sanningen är att man lovade för mycket redan 2006.

Det finns ingen enkel lösning till nya jobb. Och vägen går absolut inte genom den moderata metoden som består av ett kraftigt försämrat socialförsäkringsskydd.

Lägg därtill att många av dem som nu behöver utbilda sig för att snabbt återkomma till arbetsmarknaden inte kommer att få chansen.

I brinnande högkonjunktur 2006 (det året skapades fler jobb än under de borgerligas första år 2007) fanns 13 000 platser i Komvux. Nu är det 4 000, och regeringen utlovar i akut kris 1 000 till. Man kan fråga sig vad det är för fel på utbildning.

Den enkla sanningen är att pengarna annars inte räcker till det planerade valgodiset – skattesänkningarna.

Mer läsning

Annons