Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en vara vilken som helst

/
  • Den världsberömde tenoren Luciano Pavarotti lär ha satsat många miljoner i ett fåfängt försök att bli fri sin cancer. Det åskådliggör att vården inte kan vara en vara vilken som helst. Och skattebetalarna måste ha kontroll över utgifterna om vården ska nå alla medborgare.

Annons

Vården är inte en vara vilken som helst. Det kan den inte vara om alla ska omfattas. Det visar inte minst USA:s ineffektiva sjukvårdssystem som nu står inför en verklig reform under Obamas styre. Den som betalar, i vårt fall skattebetalarna, måste självklart få vara med att besluta. Det gäller också på EU-nivå.

Den världsberömde tenoren Luciano Pavarotti lär ha gjort sig utfattig i en fåfäng förhoppning att bli kvitt den cancer som till sist tog hans liv. Vem utom hans arvingar kan klandra honom för det.

När hälsan eller till och med livet står på spel finns det utrymme för lycksökare och charlataner.

Vården är alltså inte en vara vilken som helst. När den tillåts bli det, som i USA, är det långt ifrån säkert att det gynnar patienterna.

USA har i dag en sjukvård som är dubbelt så dyr som i andra industriländer. Till en del är kvaliten av världsklass. Men trots att 20 procent av BNP går till vården så står 46 miljoner amerikaner, varav åtta miljoner barn, helt utanför systemet.

Det här vill USA:s nye president Barack Obama ändra på. I det enorma krispaket som antogs mot krisen fanns 635 miljarder dollar under tio år till vården. Vården ska datoriseras, här ligger man efter. Därtill ska stora resurser läggas på att utvärdera vilken vård som är effektiv och inte.

Målet är att få in alla i systemet samtidigt som de ständigt accelererande vårdkostnaderna hålls nere. Enligt gårdagens SvD har Obama nu lyckats få samtliga inblandade med på ett första steg. Motståndet är annars stort från både läkemedelskoncerner och försäkringsbolag som i dag gemensamt driver upp kostnaderna. Och anklagelserna för socialism lär hagla ju närmare Obama kommer ett skarpt beslut.

Så speciellt socialistiskt är nu inte Obamas beslut om man inte med socialism menar att alla ska vara med. Med den definitionen vill nog fler än jag kalla sig socialister.

Värt att nämna är att en tredjedel av kostnaderna i USA:s sjukvård i dag går till administration. Att införa en allmän sjukförsäkring blir billigare. Det är nödvändigt att se till att myndigheter kan begränsa läkemedelskostnader och se till att effektiva vårdmetoder används.

För en effekt av att vården inte kan vara en vara vilken som helst, och av att kostnaderna förstås skiljer sig från sjukdom till sjukdom, är att skattebetalarna måste vara med vid betalningen. Att då införa en metod där den enskilde patienten ges möjlighet att fritt ta för sig, är om möjligt ännu tokigare än att låta enskilda privatläkare göra det.

Men det är vad de borgerliga föreslår i EU-måttstock. Låt den enskilde ta beslutet med risk att få nej av landstinget efteråt.

Mot det ställer socialdemokraterna, ja alla de rödgröna, ett system där ett förhandsbesked från landstinget krävs innan vård i ett annat EU-land kan bli aktuellt. Det är en självklar hållning. Vården är ju inte en vara vilken som helst.

Mer läsning

Annons