Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara Haiti

/

Vid en katastrof av den magnitud som drabbat Haiti är hjälpen förvisso alltid otillräcklig.

Annons

Ändå är det svårt att anklaga världssamfundet för att inte göra tillräckligt för att bistå den sönder-slagna östaten. Hjälpinsatserna strömmar in från världens alla hörn.

De groteska bilderna och skakande berättelserna från luttrade korrespondenter lämnar ingen oberörd. Känslan som består är den av vanmakt och det minsta vi kan göra är att lämna ett bidrag till någon av de organisationer som just nu kämpar i katastrofens efterdyningar. Att det finns tillräckligt med pengar är klart, men finns viljan? På Haiti är svaret ja. Detta trots att ön, till skillnad från Thailands tsunamidrabbade stränder, inte är någon populär destination bland vinterfrusna skandinaver. Ändå ställer människor upp, av solidaritet och medmänsklighet.

När man ser hjälparbetet på Haiti påminns man samtidigt om de många tysta katastrofer som inträffar ett alldeles vanligt år. När massdöden kommer stilla, i ett avsides flyktingläger, passerar den alltför ofta obemärkt förbi. Som att det var sjätte sekund avlider ett barn till följd av undernäring eller att det i underutvecklade länder dör elva miljoner barn varje år. Barn som var ämnade att växa upp och bli vuxna.

Nej, det är inte pengar som saknas, ej heller viljan att hjälpa. Vad som saknas är makthavare och media som förmår att adressera dessa tysta katastrofer.

Just nu är det hett med internationell solidaritet, men om en månad, vem håller lågan vid liv?

Mer läsning

Annons