Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara elände

Annons

Rwanda, Zimbabwe, Kongo, Zaire, Sudan, Somalia. Associationerna går till krig, despotism, svält och allmänt elände. Men det finns en annan historia om Afrika. Läser en upplyftande artikel i DN om Afrikas utveckling som belyser de många framsteg som gjorts på den stora kontinenten. Antalet krig är i dag nere på rekordnivåer, enligt forskarnas definition finns det i dagsläget bara ett krigsland: Somalia. Men Kongo och Sudan då? Just det, skillnaden mellan ett krig och en regional konflikt är en definitionsfråga. Fokuserar vi på det mänskliga lidandet är situationen i västra Sudan väldigt allvarlig med omfattande övergrepp mot civilbefolkningen.

Men det finns mer tydliga ljuspunkter. De senaste åtta åren har exempelvis tillväxtsiffrorna i södra Afrika legat stadigt på nivåer över genomsnittet för den industrialiserade världen. I ett flertal länder har levnadsstandarden märkbart höjts. Om 15 år spås Rwanda, landet som för bara 14 år sedan genomled ett av historiens mest brutala folkmord, kunna kvalificera sig som ett medelinkomstland – en minst sagt remarkabel utveckling!

Som en konsekvens börjar allt fler stater och företag att få upp ögonen för Afrikas möjligheter. Men det finns risker förknippade med snabba kapitalistiska omvälvningar.

Det tydligaste och mest aktuella exemplet på utländska intressen i Afrika är Kinas affärsrelation med Sudan. Det är till exempel känt att Kina har försett den blodbesudlade regimen med vapen som sedan har använts mot den egna befolkningen.

I framtiden kan vi förvänta oss nya prisuppgångar på livsmedel till följd av ökad internationell efterfrågan. För länder som Mocambique och Etiopien vars bördiga jordar bär en stor potential skulle det kunna betyda ett ekonomiskt lyft. Frågan är bara hur omvärlden kommer att reagera på en sådan utveckling. Låter vi dessa länder håva in inkomsterna eller kommer vi genom nykolonial handpåläggning att söka styra utvecklingen till en för oss mer fördelaktig riktning? KO

Mer läsning

Annons