Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspireras av fransmännen

Runt lunchtid i lördags röstade den franska nationalförsamlingen igenom en första delen i det omstridda lagförslaget om könsneutrala äktenskap.

Annons

 Då firade vänsterns ledamöter. De stod upp och skanderade égalité, jämlikhet. På Twitter kallades omröstning historisk.

Men att ta strid för homosexuellas rättigheter är kontroversiellt och protesterna har varit högljudda. Och den svenskspråkiga bloggaren Maria de Suède oroar sig, trots framgången. Kommer ett könsneutralt äktenskap att förändra de homosexuella parens vardag? Ja, om vi pratar om deras rättigheter, men nej, om vi pratar om trakasserier och förföljelser av homosexuella, skriver hon från Frankrike.

På kort sikt har hon säkert rätt. I en intervju i Östersunds-Posten beskriver vänsterpartisten Jörn Svensson, som tidigt tog strid för homosexuellas rättigheter, de kraftiga motreaktionerna som uppstod när de som förespråkade homosexuellas rättigheter rönte politiska framgångar. Själv fick han ta emot anonyma samtal, och folk kom fram på stan och var upprörda. Säkert känner många franska politiker igen sig.

Men någonstans måste man börja för att förändra, och med helgens resultat har fransmännen tagit ett stort steg framåt. Fler politiker borde inspireras av den franska vänstern att ta strid för de viktiga men kontroversiella frågorna. På sikt kommer allt fler att acceptera förändringen.

I Sverige tenderar partierna att förblindas av opinionsmätningar i stället för att leda opinionen. Men den offentliga debatten – eller avsaknaden av den – påverkar i allra högsta grad vad folk tycker och tänker. Och det är bara den som vågar gå före och ta strid som, likt den franska vänstern, kommer att få fira sina segrar.

Mer läsning

Annons