Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget aprilskämt, tyvärr

/

Annons

Vore det inte för att det faktiskt är två veckor kvar till första april skulle man kunna tro att gårdagens Sifoundersökning var ett aprilskämt. Mätningen visade nämligen på nya framgångar för moderaterna: 31,1 procent, en av partiets högsta noteringar någonsin.

Det går inte att peka ut något enskilt initiativ eller någon speciell reform som motiverar moderaternas tioprocentiga ökning på bara ett halvår. Lika lite som det gick att förklara varför socialdemokraterna häromåret backades upp av över 40 procent av väljarkåren. Enda möjliga förklaringen då var att många var djupt missnöjda med borgerlighetens politik.

Är det ett liknande missnöje vi upplever nu, fast omvänt? Det kan svårligen hävdas att socialdemokraterna under det senaste året gjort lika grova misstag som regeringen.

Nej, högerns återhämtning bör snarast härledas till oron i ekonomin. Det är en klassisk trend att när tiderna försämras på ett sätt som känns som utom vår kontroll så vänder man sig till det maktbärande partiet. Oppositionen kan inte göra mycket för att mildra krisen på arbetsmarknaden och i kommuner och landsting, men det kan regeringen.

Personligen tycker jag att väljarna vid det här laget har visat ett tillräckligt tålamod med regeringens krishantering – det händer ju ingenting! Regeringen gömmer sig på kommandobryggan medan oron på passagerardäck tilltar. Tids nog kommer den här passiviteten att straffa sig.

Jag skrev förra veckan här på ledarplats att jag längtar till 2010. Helgens opinionsmätning har faktiskt inte minskat min längtan.

Mer läsning

Annons