Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen tjänar på kaoset

/
  • När KD:s riksting tog beslutet att vara emot Decemberöverenskommelsen skålade ungdomsförbundets ordförande Sara Skyttedal med champagne. Kommer hon göra det även när SD kommer till makten?

Annons

Precis när det hade börjat lugna ner sig, när stormarna avtagit och vattenytan låg hyfsat stilla, blev det häromveckan återigen kaos. Decemberöverenskommelsen bröts abrupt och reaktionerna lät inte vänta på sig. Helt ärligt vet nog väldigt få vad denna mytomspunna deal över blockgränserna egentligen innebar. Men det hindrar inte exakt alla från att ha en åsikt i frågan.

Kristdemokraterna är, om vi ska vara krassa, inte direkt ett parti med stor makt över den politiska agendan. Sedan KD kom in i riksdagen 1991 har deras politik egentligen aldrig varit mer intressant än frågan om vilken sida av fyra-procentspärren de kommer hamna på i nästa val. Ändå lyckades ett beslut i en omröstning på KD:s riksting stjälpa om hela riksdagslandskapet.

Läs även: "DÖ gynnade bara partiet man ville hålla borta från makten"

Det tog ungefär 15 sekunder för Anna Kinberg Batra (M) att nöjt konstatera Överenskommelsen är bruten! Efter 15 sekunder till hakade övriga Alliansen på och sen dess har nyhetsbevakningen varit ett myller av expertkommentatorer, hobbyanalyser och konsekvensspekulerande. Det är bara massa käbbel, för att citera Stefan Löfvens berömda uttalande.

Från mig kommer ni inte få någon hobbyanalys eller någon uppradning av potentiella scenarion under den kommande budgetomröstningen. I stället tycker jag vi tänker lite på skälet till att överenskommelsen till slut fattades i december och de verkliga konsekvenserna av att den nu fallit i bitar.

Läs även: Saila Quicklund (M) tror på fortsatt stark Allians - trots KD:s beslut

Visst, det parlamentariska läget just nu är jättejobbigt. Det blir svårt att fatta beslut när inga klara majoriteter finns. Jättejobbigt att vara regering, oavsett färg, och styra med någon annans budget. Men vet ni vad som också är jättejobbigt? När ett rasistiskt parti sätter ramarna för svensk politik.

För är det något som verkar vara bortglömt mitt i allt käbbel så är det väl rasismen. Samtidigt som Sara Skyttedal, ledare för KD:s ungdomsförbund, öppnar en flaska Bollinger för att fira slutet på DÖ, tvingas tusentals människor att återigen oroa sig över att Sverigedemokraterna ska få reell makt över de politiska besluten. Samtidigt som rubrikerna om parlamentariskt kaos tar över löpsedlarna är det få som orkar kommentera hur KD-ledaren Ebba Busch Thor i sitt tal till rikstinget pratade om allt från tillfälliga uppehållstillstånd till skärpta gränskontroller. Förslag som även Kinberg Batra varit inne och snuddat på. Jag kommer på mig själv att sakna Reinfeldt och Hägglund – säga vad man vill om deras politik i övrigt, men öppna era hjärtan-retoriken fanns åtminstone där.

Läs även: Vart ska Kinberg Batra gå?

Det är nu, när fler människor än på länge är på flykt och behöver en fristad, som våra politikers medmänsklighet på allvar sätts på spel. Som den politiska utvecklingen ser ut just nu lär det inte dröja längre förrän högerns samarbete med Sverigedemokraterna är ett faktum. Och efter det väntar utvisningar till krigszoner och förföljelse. Då väntar ännu mer hat. Det är nämligen det som händer när ett rasistiskt, fascistiskt parti legitimeras.

Jag hoppas att medmänskligheten går ut som vinnare ur detta kaos. Annars återstår bara att se om Sara Skyttedal och övriga som firade över DÖ:s fall kommer poppa en flaska champagne och prata om stabila regeringsalternativ även när SD sitter i regeringen.

Mer läsning

Annons