Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lust att sponsra

/

Annons

Läser i Expressen att folk ”rasar” mot att ytterligare skattepengar ska skjutas till för att täcka kostnaderna i samband med Daniel Westlings och kronprinsessan Victorias bröllop. På internet-sajten Facebook har aktionsgruppen ”Vägra betala Victorias bröllop” hittills samlat 26 000 anhängare. En ansenlig numerär.

Fast skulle man starta en grupp med namnet ”Självklart att betala Victorias bröllop” är jag tämligen säker att den skulle samla betydligt fler supportrar – förutsatt att medelåldern på Facebooks användare i ett svep höjdes med sisådär 30-40 år.

Inställningen till monarkin är delvis en generationsfråga. Jag kan egentligen bara prata för mig själv, men jag tror att för 80-talets individualist-generation känns tanken på att tilltala någon med en kungatitel väldigt främmande. Historiska auktoriteter och gamla traditioner möts ofta med en axelryckning. Vad gör kungen så speciell?

Det finns förvisso områden där den urholkade respekten för gamla institutioner fått negativa konsekvenser. Jag tänker i första hand på situationen i en del klassrum.

Att svärmeriet för monarkin sjunker med åldern är dock ett progressivt hälsotecken. Egentligen är det förvånande att stödet fortfarande är så starkt. Är det möjligen så att 68-rörelsens radikalister blivit lite trötta och mätta på ålderns höst?

Hur som helst, familjerna Bernadotte och Westling borde naturligtvis betala sitt eget bröllop. Som icke-inbjuden har jag över-huvudtaget ingen lust att sponsra kalaset.

Mer läsning

Annons