Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fred genom underkastelse

Annons

Under nyårshelgen fortsatte bombräderna mot Gaza. Den lilla landytan som mest liknar ett reservat med sina 1,5 miljoner invånare, är en humanitär katastrof. Den israeliska offensiven har slagit blint, vart fjärde palestinskt dödsoffer är, enligt FN, civilt.

Israel försvarar sina oproportionerliga vålds-aggressioner med att man endast besvarar Hamas raketbeskjutningar. Argumentet fungerar måhända på den israeliska hemmaopinionen, men omvärlden kan inte acceptera denna retorik.

Situationen i Gaza var ett humanitärt elände långt innan israeliskt stridsflyg började sprida död och förödelse. Utan att försvara Hamas raketbeskjutningar är det lätt att förstå frustrationen, ja, hatet, mot den israeliska överheten. Allt fattas i Gaza: livsmedel, drivmedel, elektricitet, vatten, mediciner, fungerande avlopp – invånarna saknar det mesta som konstitutionerar en dräglig tillvaro.

I den liberala pressen hittar vi pliktskyldiga fördömanden mot Israel, men det är en kritik med reservationer. Israel beskrivs som den fredstrevande parten som egentligen söker fred och samförstånd med sin granne men tvingas återgälda Hamas fega och simpla angrepp. Staters rätt till självförsvar står till och med inskriven i FN-stadgan.

Skrapar man bara lite på ytan synliggörs dock en helt annan verklighet. Israels militära övervåld och outhärdliga kontrollpolitik – med blockader, vägspärrar, godtyckliga visiteringar – har lagt grunden för den explosiva situation som i dag råder i Mellanöstern.

Sant är att det finns och har funnits progressiva krafter i Israel, den mest namnkunniga på senare år är den tidigare premiärministern Yitzhak Rabin som 1995 föll offer för en högerextremists kulor.

Lika sant är att det på den palestinska sidan finns en helt annan bild än som vi ofta matas med i dessa sammanhang, palestinier som fanatiska och hatfyllda. Inga andra lär mer önska, inga andra lär ha så mycket att vinna på en varaktig fredsöverenskommelse än det palestinska folket!

Att man däremot vägrar att kuva sig inför den israeliska övermakten är naturligt. Fred genom underkastelse och lydnad, genom ett förtryck som på många punkter liknar det sydafrikanska apart-heidsystemet, är en omöjlig ekvation.

Mer läsning

Annons