Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensa utan gränser

/

Annons

Vid lufthamnen på Frösön lyfte och startade flygplanen som vanligt i går. Längs gatorna flanerade människor utan munskydd och på lunchrestaurangen skopade gästerna maten ur stora kantiner. Trots larmen och trots att Världshälsoorganisationen höjt riskbedömningen för ett världsomspännande influensavirus från en trea till en fyra på den sexgradiga skalan fortskrider vardagen i Jämtland och Sverige liksom de flesta andra länder. Att människor inte vidtar panikåtgärder i onödan kan tolkas som att den information som förmedlats har varit saklig och balanserad.

Samtidigt vi vet att förr eller senare kommer världen åter att drabbas av en pandemi, en global epidemi. Och när det väl bryter loss kan det gå snabbt och sätta samhället på hårda prov.

Det finns nog en föreställning hos många av oss att det som sker i andra och för oss avlägsna delar av världen inte berör oss. Visst, ett aggressivt influensavirus i Mexico Citys fattiga och tätt befolkade slumområden skulle förstås få mer dramatiska effekter än om samma virus letade sig till någon svensk villaidyll. Men på grund av den accelererande globaliseringen har gränserna mellan den underutvecklade och välmående världen allt mer suddats ut.

En flygresa till snart sagt vilken plats som helst i världen är numera aldrig längre än ett dygn bort. Ungdomar upptäcker i dag exotiska platser som knappt ens ingår i geografiundervisningen. Ja, det har nästan blivit en sport vem som kan transportera sig längst bort från ”civilisationen”.

Nu är inte rätt tid att drabbas av panik, men inte heller att låta sig invaggas i den förmenta tryggheten. En pandemi är faktiskt ett av de största hot som mänskligheten står inför.

I Danmark har man redan byggt en egen vaccinationsfabrik. Förra året ratade regeringen Reinfeldt ett förslag om ett samarbete för att täcka de nordiska ländernas eventuella vaccinbehov. Var det möjligen någon av alla dessa skattesänkningar som ansågs viktigare?

Är Sveriges beredskap god borgar det dessutom för att vi kan bistå andra länder som inte har samma möjligheter att själva producera nödvändiga botemedel.

Mer läsning

Annons