Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensa

Annons

Är svininfluensan bara en ankinfluensa, en tidningsanka? Är det läkemedelsindustrin som överdriver för att de ska sälja vaccin samtidigt som tidningarna säljer lösnummer och tevebolagen reklamtid i den mån tittandet ökar.

Svaret är nej. Svininfluensan finns, även om myndigheterna för att den inte blandas ihop med influensa hos svin, vill att den ska kallas nya influensan.

Med andra ord ska den tas på allvar även om den i dagsläget inte ser ut som den spanska sjuka, som för 91 år sen tog så många liv. Det dör folk nu också. Men inte alls i samma omfattning. Och om viruset inte muterar, det finns en sån risk fortfarande, så lär vi slippa det.

Däremot är risken inte försumbar att vi får en både snabb och omfattande spridning av viruset. Det är inte otroligt att viktiga delar av samhället sätts under hård press genom att många blir sjuka samtidigt.

Detta ska motverkas genom massvaccinering. En del läkare tycker att man genom detta går alldeles för långt. Andra menar att det behövs. Världshälsoorganisationen har ju klassat sjukan som en pandemi.

Och massvaccinationer är ett sätt att då möta en sjukdom som tycks drabba de unga och aktiva generationerna hårdare än äldre, som i många fall tycks ha ett bättre skydd sannolikt genom tidigare influensautbrott.

Så det viktigaste nu är inte att klaga på uppmärksamheten i medierna utan att se till att vaccin verkligen finns tillgängligt om och när influensan slår till med full kraft även här.

”Med andra ord ska den tas på allvar även om den i dagsläget inte ser ut som den spanska sjukan.

Mer läsning

Annons