Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indiens elfte september

/

Det som har hänt i Indien liknar mer än något annat det som drabbade USA elfte september 2001. Risken att det ska få minst lika förödande följder i form av krig och rop på hämnd, är uppenbar. Det kan också blir värre.

Annons
För här handlar det om nationella motsättningar som förstärks av etniska och religiösa grupper.
Minst 150 döda. Flera hundra skadade varav många allvarligt. Turister är drabbade, speciellt amerikaner och britter har hotats och hotell brinner ännu ett dygn efter terroristernas attack.
Ett hundratal terrorister lär ha kommit via havet till den indiska storstaden Mumbai (tidigare Bombay). Därpå har de i samordnade attacker på sju-åtta ställen där turister finns, som järnvägsstationer, hotell och restauranger, skjutit vilt för att döda, mot alla de civila som kommit i vägen.
Muslimska extremister har tagit på sig ansvaret. Än vet vi inte säkert vilka de är. Men indiska uppgifter talar om att det handlar om en grupp från utlandet.
Vad nu det betyder. Det kan handla om Kashmir som trots muslimsk majoritet fördes till Indien när brittiska Indien delades i samband med självständigheten.
Kashmir är delat sen dess och väpnade grupper genomför med ojämna mellanrum diverse militära attacker. Det kan också handla om efterdyningarna av de attacker mot muslimer från hinduiska extremisters sida, som fick sitt värsta uttryck i attacken mot en moské i provinsen Gujarat 2002. Att sånt stärker extremister på muslimsk sida är självklart.
Lika självklart är att terrordåd av den enorma magnitud som onsdagens, riskerar att inför det kommande valet stärka de hindunationalister som redan på 90-talet kunde ta över makten i Indien.
Nu styrs landet av det gamla statsbärande kongresspartiet där namnen Nehru och Gandhi är välkända även om premiärministern nu heter Manmohan Singh.
Vad händer nu? Förhållandet gentemot Pakistan är i sak bättre än på länge. Även Pakistan har i dag en civil regering. Men vad hjälper sånt om den indiska folkmajoriteten kräver hämnd.
I lägen som dessa är det extra viktigt vem som styr ett land. Vi såg hur fel det blev när USA leddes av George W Bush när den väldiga terrorattacken kom. Men inte ens kloka ledare kan agera fritt i lägen som dessa. Mycket avgörs av hur vansinnesdådet möts i den indiska opinionen.
Att jaga och infånga terrorister är nödvändigt. Än viktigare är det att inte spä på de etniska och nationella motsättningarna.

Mer läsning

Annons