Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

In med tjejerna och sluta släng folk i fängelse

/

Inte nog med att jag varit mobbad sedan första klass, jag är dessutom patologiskt orolig och kissar med jämna mellanrum i sängen.
Det finns många historier om killar som öppnat sina hjärtan på de mest hjärtskärande vis hos mönstringspsykologen, allt för att slippa göra lumpen.

Annons
Bland dem som blir uttagna finns det somliga som vägrar dra på sig uniformen och för det straffas med fängelse. Trots att man alltså gjort sitt bästa för att dupera psykologen.
Förr skulle alla killar som uppnått myndig ålder infinna sig på Pliktverket för obligatorisk mönstring. I dag måste alla manliga 17-åringar fylla i en lämplighetsundersökning från vilka ett antal sedan kallas till mönstring. Av alla mönstrande får omkring 5 000 genomgå värnplikten.
Sverige håller sig numera med ett insatsförsvar som har blivit alltmer yrkesinriktat; den som genomgår värnplikten ska vara beredd att delta i militära operationer utomlands.
Det finns dock en inbyggd motsättning i dagens system, frivillighet och lämplighet står som de viktigaste hörnstenarna i rekryteringen samtidig som tvånget fortfarande finns kvar som ett slags historisk rest.
Utmaningen måste vara att hitta ett system som säkrar försvarets försörjning och samtidigt tar stor hänsyn till individens vilja och duglighet. Det är väl lätt fixat, bara att införa en regelrätt yrkesarmé?
Nej, risken blir då att försvaret översvämmas av Rambotyper med en klart osund inställning till vapen och våld.
I går presenterade den parlamentariska pliktutredningen ett första delbetänkande kring sin syn på värnplikten. Utredningens huvudspår är att den allmänna värnplikten avskaffas i fredstid men kan aktiveras om världsläget så kräver. Det låter kanske som en fiffig lösning, men risken är att man hamnar i just Ramboträsket och tappar den folkliga förankringen.
Försvaret ska ju precis som polisen vara en spegelbild av samhället i stort. Då behövs en bred rekryteringsbas, en allmän mönstring - som naturligtvis är könsneutral.
Istället för rätt man - rätt person på rätt plats.
Kanske behövs bara några mindre justeringar av den nuvarande ordningen för att hitta den optimala försvarsförsörjningen.
Behåll mönstringen, inkludera alla tjejer i urvalet och sluta släng folk i fängelse.
foto: scanpix

Mer läsning

Annons