Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idyllen ska hållas ren

Malmö kommun har tillsammans med företaget Attendo skrivit avtal med ett vandrarhem i Vellinge att ge husrum till ett 30-tal ensamkommande flyktingbarn.

Annons

 När planerna i tisdags diskuterades med boende i Vellinge uppstod snudd på lynchstämning. Aftonbladet var på plats under mötet. ”Våra egna barn då? Hur blir det nu med deras trygghet?”, undrade en kommuninvånare. ”Snart får vi betala skola för de här ungarna också. Det kommer på skattsedeln”, varnade en annan. Från Vellinges moderata kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman hördes samma budskap: ”Vi vill inte ha hit dem”.

De ensamkommande barnen som ska inkvarteras på vandrarhemmet Bruksgården har följt samma upptrampade stigar som miljontals flyktingar före dem. Bort från krig, förföljelse, armod och här står Lars-Ingvar Ljungman och spyr mot dessa barn som vore de skadedjur. Man blir inte arg, bara uppgiven.

Det är sådana här gånger man saknar Olof Palme. Vad hade han sagt? Kanske hade han upprepat sina ord om hur rasism är ”ett uttryck för okunnighet och rädsla. Okunnighet om andra människors särart, rädsla för att förlora en position, en förhandsrätt”.

I Vellinge är man livrädd att förlora sin förhandsrätt. Idyllen ska hållas ren.

Sverigedemokraterna är inte problemet. Problemet är Vellinge, bristen på solidaritet i flyktingmottagandet, diskrimineringen på arbetsmarknaden. Olof Palme är död, men det finns andra som kan göra sin röster hörda. Tänk om Fredrik Reinfeldt, Lars-Ingvar Ljungmans partikamrat, visade lite kurage i den här frågan. Vems sida står du på, Vellinges kommunalråd eller de ensamkommande flyktingbarnens? Ett ställningstagande skulle inte förändra systemfelen i flyktingpolitiken, men det skulle ändå betyda något. Kalla det en medmänsklig gest. KO

Mer läsning

Annons