Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Icke-skandal

Annons

När man fyllt 32 och hittat någon att gifta sig med är det kanske hög tid att klippa banden.

Sedan en tid tillbaka är det också klart att kronprinsessan Victoria och pojkvännen Daniel Westling kommer att lämna Drottningholm och flytta in på Haga slott i Solna. Regeringen har beslutat att avsäga sig rätten till slottet, som främst använts vid överläggningar och som övernattningsställe för besökande potentater. Skandal! dundrar vänsterledaren Lars Ohly som anser att kronprinsessan och Daniel väl får ”fixa sitt boende själva”.

Ibland vill man bara skrika till Vänsterpartiet: Välj era strider! Att kungligheterna åtnjuter privilegier som går på rak kollisionskurs med meritokratins principer om förtjänst och skicklighet, ja, att hela systemet med monarki har passerat bästföredatum är inget nytt. Men varför skulle det helt plötsligt vara mer kontroversiellt att kronprinsessan tilldelas ett boende än att kungen får flera tiotals skattemiljoner varje år?

Lars Ohlys viktigaste uppgift är att lägga grunden för en rödgrön valseger 2010. Då krävs förutom bra politik också ett visst mått av pragmatism. Drygt 70 procent av svenskarna är fortfarande positiva till monarkin. En nästan lika stor andel har förmodligen synpunkter på högerregeringens utförsäljning av vår gemensamma trygghet. Ohly borde fokusera på den senare gruppen, istället för att slå in redan öppna dörrar.

Mer läsning

Annons