Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Icke-politikens väg skadar Sverige

/

Annons
Riksbanken beslutade i går om den största sänkningen av reporäntan någonsin, ner 1,75 procentenheter till 2 procent.
Sent ska uppvaknandet komma; riksbanksdirektionens senaste höjning av reporäntan i september möttes av kritik eftersom den kom i en tid när siffrorna pekade på en förestående avmattning i konjunkturen. Nu justeras räntan för att bättre matcha dagens förhållanden. Gott så.
Penningpolitiken är ett instrument för att bland annat hantera nedgångar i ekonomin. Förhoppningen är att sänkningen sätter fart på bankernas utlåning till hushåll och företag.
Men i det här läget krävs mer än bara aggressiv penningpolitik. Det behövs ett politiskt ledarskap, ty det värsta som kan hända är att människor tappar förtroendet till systemet. Men tyvärr är en del av skadan redan skedd.
Media rapporterar dagligen om nya varsel och prognosmakarna knaprar Prozac och skriver framtiden i den mörkaste av färgskalor. Ändå fortsätter regeringen att leverera sina floskler från det upphöjda podiet: vi har lagt en superbudget, det finns gott om torrt krut i ladorna.
Medan opposition, näringsliv och fackföreningsrörelse vädjar om statliga insatser gör näringsminister Maud Olofsson, alltid ett kapitel för sig, sitt bästa för att trycka ned Volvo och Saab under ytan. Och avmattningen inom tjänstesektorn, tidigare i höst varslade till exempel Coop 1 000 anställda, pratar hon inte ens om.
Det passiva agerandet inger inte ett dugg förtroende. Den nya verkligheten har redan landat i medborgarnas knän, krisen märks i snart sagt alla branscher.
Regeringens icke-politik skadar Sverige. Den sänker löntagarnas, alltså konsumenternas, tillit och riskerar att förlänga och förvärra krisen.

Mer läsning

Annons