Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I takt med verkligheten

Annons

Debatten om dödshjälp är på intet sätt ny. När den kom på 70-80-talet så såg också jag med viss misstänksamhet på denna tanke. Den misstrogne kunde ifrågasätta vad illvilliga människor, med rasteorier om mer och mindre värda människor, skulle göras av en sådan öppning i lagen. Vem skulle då gå säker? Även de som verkligen drivs av god vilja går ju ibland helt snett. Det ser vi när massmord på äldreboenden avslöjas.

Jag tänker ändå helt annorlunda i dag. Det beror nog inte bara på att den medicinska tekniken utvecklas. I många decennier har man kunnat hålla människor vid liv med hjälp av tekniska hjälpmedel och medicinering.

Jag tillhör inte dem som menar att patienten i alla lägen ska bestämma. Vid psykisk sjukdom eller missbruk är tvångsvård många gånger befogad. Annorlunda är det för den i veckan omskrivna kvinna som i ett brev till Socialstyrelsen begär att få hjälp att avsluta sitt 31-åriga liv. Hon har sen hon var sex år andats med hjälp av respirator, drabbad av en sjukdom där hon ständigt försämras. Nu är hon totalförlamad. Hon önskar sig i en aktiv handling där respiratorn stängs.

Det kommer att ta hennes liv. Men då vill hon vara sövd först för att slippa kvävas till döds, eller snarare för att slippa vara vid medvetande när hon kvävs till döds. Jag kan inte se annat än att hon sen man försäkrat sig om att det inte handlar om ett övergående infall måste få sin vilja igenom. Om inte lagen i dag medger det måste lagen ändras.

Jag har sen 80-talet ändrat mig på ett annat viktigt område också. Det handlar om narkomanvården. Där såg jag länge medel som metadon och senare subutex som ett fortsatt missbruk. Nu vet jag bättre. Det handlar om läkemedel – ibland för livslång förbrukning – som håller knarket borta och ger tidigare missbrukare ett värdigt liv. Vi måste alltid våga ompröva våra ståndpunkter – både när verkligheten ändras och när vi lär oss mer om hur verkligheten ser ut.

Mer läsning

Annons