Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I otakt med naturen

/

Annons

Vulkanen Eyjafjallajökull har verkligen rubbat våra cirklar. Ändå: mitt i det kaosartade vilar något ödmjukt över detta utbrott som har paralyserat flyget, sänkt aktiekurser och berövat oss handelsvinster.

Askmolnet, vars resa genom troposfären varken låter sig påverkas av Champions Leaguematcher eller affärsmöten i New York, påminner om människans litenhet i förhållande till elementen. Vår tillvaro är, trots att vi gärna låtsas som motsatsen, i allra högsta grad villkorad av de beting som naturen ger oss. Det finns inga verktyg för att laga sprickor i jordskorpan. När kontinentalplattorna dansar får vi vackert följa med.

Men de senaste dagarnas diskussion har överhuvudtaget inte berört mänsklighetens plats på jorden utan har ensidigt kretsat kring kommersiella spörsmål. Hur mycket förlorar flygbolagen, hur mycket vinner bussbolagen? Hur lyder rekordet för den dyraste taxinotan?

Enligt en grov uppskattning sparades under torsdagen och fredagen förra veckan över 2,5 miljoner ton koldioxidutsläpp till följd av den nedlagda flygtrafiken. Händelser som beskrivs som en katastrof i ekonomiska termer kan för naturen vara en chans till en stunds återhämtning.

I dag råder ett sjukt och i längden ohållbart motsatsförhållande mellan människa och natur: när människan mår bra, mår naturen dåligt och vice versa.

På måndagen kunde den svenska flygtrafiken åtminstone tillfälligt börja återgå till det normala. Men är det verkligen normalt att kunna köpa en tur- och returresa till kontinenten för några hundralappar? Ska det vara en mänsklig rättighet att få flyga till den thailändska solen (2643 kilo koldioxid) vart och vartannat år?

Än så länge saknas ett verkligt opinionstryck för en mer radikal klimatpolitisk agenda, vilket till exempel återspeglas av det faktum att flyget fortfarande inte omfattas av handelssystemet med utsläppsrätter för koldioxid.

I grunden handlar det om att vi måste börja leva i takt med vår jord. Just nu är vi hopplöst osynkroniserade.

KO

Mer läsning

Annons