Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kristid

Annons

Enligt en färsk opinionsmätning har svenska folket, trots regeringens svaga siffror när partisympatier mäts, fortfarande förtroende för statsminister Reinfeldts sätt att hantera krisen.

 Jag undrar hur långt in i krisen detta ska bestå. Regeringens långsamma agerande framstår i ännu märkligare dager när man som jag lyssnat på Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster. Han är allt annat än en vänsterman. Men han ser behovet av fler åtgärder både mot den finansiella krisen och mot lågkonjunkturen.

Mer om det härintill. En sak som inte nämns där är hans uttalade förhoppning att kommunerna ska passa på att investera i lågkonjunkturen. Han funderar till och med på om inte regeringen tillfälligt bör släppa på kommunernas balanskrav. Så djup är krisen.

På min fråga om vad som kommer att hända i opinionen när tiotusentals uppsagda kommer att drabbas av den kraftigt försämrade arbetslöshetsersättningen, resonerar han öppet, utan att komma med något förslag, om hur man i amerikanska delstater höjer ersättningen i djup kris då jobb ändå saknas, fast då från ännu sämre nivåer än de svenska.

Han hänvisar vidare till det omställningsavtal som nu också finns för privatanställda arbetare. Det är förstås värdefullt. Ingen av oss har heller svaret på hur opinionen kommer att påverkas om regeringen inget gör, samtidigt som i krisen uppsagda svenska arbetare tvingas leva på en a-kassa som TCO nyss visat är sämre än i sju jämförda EU-länder.    

Mer läsning

Annons