Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I klump

Annons

Nu lär man väl ha semester. Hela Kontinentaleuropa har semester. Men det nya EU-parlamentet har i alla fall samlats. Och utskottsplatser har fördelats. Den socialdemokratiska listans toppnamn Marita Ulvskog valdes till en av tio vice ordförande för socialistgruppen.

Hon får specialansvar för miljö, transport och industriutskotten. Ulvskog tar själv plats i industriutskottet, och hon blir talesperson för området hållbar utveckling och gröna jobb. Det låter som en bra prioritering för det var ju en viktig del av den socialdemokratiska valrörelsen.

Men hon, och övriga svenska EU-parlamentariker får trots det hård kritik från två tunga fackliga röster, Sekos Jan Rudén och Transports Lars Lindgren. I SvD 3 augusti kritiserar de Sveriges nyvalda EU-parlamentariker för att klumpa ihop sig i samma utskott, i stället för att sprida ut sig så att Sverige skulle ha en ordinarie och en suppleant i varje utskott.

Kritiken är rätt poänglös. Är det något som den socialdemokratiska valrörelsen gick ut på så var det att valet står mellan rött och blått. Det behöver alltså inte vara en svensk som försvarar socialdemokratiska värderingar. Bättre en grekisk sosse än en svensk moderat alltså.

När detta är sagt så hoppas jag förstås ändå att Sverige får den representant i regionala utskottet och transport utskottet som de två efterlyser. Något ska ju Östersunds Jens Nilsson (S) göra när han kommer in. Det gör han om irländarna rösta ja till Lissabonfördraget andra oktober.

Mer läsning

Annons