Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Finland tänker Centern annorlunda

Före helgen presenterade Expressen en opinionsmätning där Centern i det närmaste halverades till 3,1 procent från föregående mätnings 5,6 procent.

Annons

 Vattenfallsaffären, det uteblivna Saabagerandet – med Maud Olofssons semester i Sydafrika som kulmen – allt att läggas till den allmänna högersvängen i Centerpolitiken. Det är inte konstigt att Centern får problem i allmänhet och med Centerledaren Maud Olofsson i synnerhet.

Men några ändrade politiska slutsatser är inte på gång inte i Sverige.

I Finland däremot funderar Centern i banor av stöd till krisande industri. När Centern i Sverige går kräftgång i opinionen är det värt att fundera över hur ett centerparti av den traditionella modellen resonerar. När den finländska varvsindustrin får problem i lågkonjunkturen, så har man inga ideologiska låsningar. Den finländska regeringen och näringsminister Mauri Pekkarinen (C) ser nu över möjligheterna till stöd antingen i form av lån eller statliga garantier. Hur nu det ska utformas med tanke på EU:s regelverk.

I Sverige har regeringen inte fått fram en krona till den av finanskrisen framdrivna bilkrisen. Här låter regeringen ideologin styra. Här väljer man stödet till den svenska varvsindustrin – som inte lyckades – som motivering för att inget göra, fast vi både i gruvorna och stålet sett hur staten med framgång stött vår industri. Centerns ideologiska högersväng är dyr för Sverige.

Mer läsning

Annons