Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Darwins fotspår

/
  • Christina Husmark Persson, socialförsäkringsminister. Illustration: Kjell Nilsson-Mäki

Det är förstås bara i borgerlighetens cyniska föreställningsvärld som någon kan bli frisk genom ett regeringsbeslut.

Annons

Ändå kvarstår faktum, vid årsskiftet har regeringen bestämt att 15 000 personer ska bli friska, då förlorar nämligen tusentals svenskar sin sjukpenning. Vad ska då hända med dessa människor? Ett alternativ är att kommunernas socialtjänster tar över försörjningsansvaret. Fast det vet ju alla att ingen blir frisk av att redovisa kvitton på socialkontoret. Socialförsäkringsminister Cristina Hus- mark Pehrsson funderar fortfarande på andra mer, låt säga, humana alternativ till socialbidrag. Och samtidigt som ministern gnuggar sina hjärnknölar växer desperationen bland dem som om några månader riskerar att förlora sin ersättning.

Vad händer med de kroniskt sjuka som behöver specialanpassat arbetsschema, som kanske bara kan jobba några timmar om dagen eller veckan? Vilken arbetsgivare är intresserad av att ta en tidigare långtidssjukskriven med neurologisk smärtproblematik under sina vingar?

En stimulerande och väl avpassad sysselsättning är inte sällan ett viktigt steg på vägen tillbaka till arbete. Men då krävs en helt annan inställning från styrande politiker. Då går det inte att slänga ut några tiotusen på gatan och hoppas att allt löser sig till det bästa.

Fredrik Reinfeldt pratar gärna och ofta om industriarbetaren som fått mer pengar i plånboken tack vare regeringens skattesänkningar. Mer sällan pratar han om den sjukskrivne industribetaren som nu oroligt inväntar besked om sin framtid. Det är något darwinistiskt över svensk borgerlighet, här finns bara plats för de starka och produktiva.

Mer läsning

Annons