Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I alla lägen

Annons
Egentligen är jag lite förvånad över att sossarna så lättvindigt köpt analysen av det förra valet att de borgerligas enighet och deras tal om jobben gav dem valsegern. I och för sig har medierna köpt den analysen. Bilden härintill visar vilket medieintresse de borgerligas träff i Varberg genererat. Frågan är väl också om väljarna verkligen vill ha något annat av socialdemokratin än vad de fick före valförlusten. Även om det skulle vara en riktig analys av vad som gällde 2006, kan man fråga sig om det är vad som gäller nu. Väljarkollektivet ändrade sig ju förunderligt snabbt igen efter valet. Och de är fortsatt kritiska till de borgerliga.
Vad gäller jobben är det väl tydligare än någonsin att de hänger mer ihop med konjunkturen än med något annat. Och nu går vi mot bistra tider. De borgerligas problem är den här gången inte att de måste bevisa sin enighet. Problemet är att visa att det de enats om verkligen är något väljarna vill ha.
Frågan är bara om inte det vänsterblock som nu verkar formeras får motsvarande problem. För väljarna vet redan att sossarna är regeringsdugliga. Och man vet vad sossarna står för. När man nu låst sig vid en koalitionsregering kommer frågan om vad man enats om med ett eller två andra partier att bli viktigare än tidigare. Det ömsesidiga förtroendet är en annan stötesten. Det är det som gör att en regering kan agera efter vad som sker i omvärlden och inte, som dagens regering gör, efter vad man kom överens om för fyra år sen.

Mer läsning

Annons