Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hvad tycka S egentligen?

/

Annons

I söndags kväll debatterade Maud Olofsson och Socialdemokraternas Luciano Astudillio avdragsrätten för hushållsnära tjänster i SVT:s Agenda.

Det var en bra debatt – för Maud Olofsson. Att ställa en riksdagsledamot med otydligt mandat i debatt mot näringsministern var inte särskilt lyckat. Astudillios budskap var förvisso klart, avdragsrätten ska avskaffas. Problemet var bara att Mona Sahlin några dagar tidigare öppnat för att skattereduktionen kan bli kvar fast i en förändrad form. Fast det gäller inte, enligt Astudillio, jo, möjligen om Miljöpartiet får bestämma, samtidigt som Vänstern säger bestämt nej till att fortsätta med den subventionerade städhjälpen … Snurrigt? Ja, det var det också.

Inte nog med att de olika budskapen skapar förvirring, de underblåser en livaktig föreställning om Mona Sahlins svaga ledarskap. Är det Luciano Astudillio man ska ringa om man vill veta vad partiordföranden tycker – egentligen? Dessutom uppstår det frågor kring det rödgröna trepartisamarbetet. Så här nära valet vore det bra om betoningen låg mindre på ”tre” och mer på ”partisamarbete”.

Skatterabatten på hushållsnära tjänster har tvingat Socialdemokraterna i försvarsställning. Tusentals nya jobb har tillkommit tack vare regeringens reform. Tänker sossarna på rent ideologiska grunder riva upp avdragsrätten och därmed slå undan benen för en del av den tjänstesektor som partiet numera hyllar i retoriken? Innan de rödgröna säger något mer måste de först hitta en gemensam linje, för just nu härskar förvirringen.

Ur ett socialistiskt perspektiv är det emellertid obegripligt att staten ska subventionera tjänster som kommer en liten och köpstark del av befolkningen till gagn. Sedan när blev det sossepolitik att via skattsedeln rabattera höginkomsttagares vardagslyx? För de flesta är det en främmande tanke att låta inhyrd personal hålla hemmet rent. Däremot är det en vanlig uppfattning att det saknas resurser inom till exempel den kommunala hemtjänsten. Personal tvingas springa benen av sig för att hinna tvätta, städa, diska och duscha de äldre. Vilken tid finns för en pratstund runt köksbordet, för att bryta ensamheten?

När Maud Olofsson löser livspusslet åt höginkomsttagare i Stockholms innerstad borde Socialdemokraterna svara med breda investeringar i offentlig sektor. Sådant ger också jobb, fast med en snyggare rättviseprofil.

Mer läsning

Annons