Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur långväga får maten vara på ett äldreboende?

/
  • Tre äldreboenden i Östersund ska börja köpa mat från Västergötland i november.

Annons

De boende på Björkbacka, Sjöängen och Rådmansgatans äldreboenden kommer att få mat som lagats i Lidköping från första november.

Det är vårdföretaget Förenade Care som sagt upp avtalet med sin lokala matproducent Björkbacka kök för att i stället börja köpa mat från Dafgårds i Västergötland.

Det är möjligt att den inte alls smakar sämre än den som hittills levererats från köket på Solliden. Det återstår att se. Men att frakta mat 65 mil med långtradare kan knappast vara förenligt med Östersunds kommuns ambitiösa miljömål.

Det är inte svårt att förstå att ett vinstdrivet företag är beredd att bortse från långa transporter för att sänka matkostnaderna med några ören per portion. Men frågan är om kommunens upphandlare har gjort vad de kan för att förhindra det.

EU har luckrat upp sina upphandlingsdirektiv för att göra det lättare att ställa krav på leverantörerna. Det är inte tillåtet att kräva "närodlat" i en upphandling, men det går, inom vissa gränser, att ställa krav på hur långa leveranstiderna får vara och hur mycket koldioxid transporterna får släppa ut.

En kreativ upphandlare kan göra det svårt eller nästintill omöjligt att konkurrera för matleverantörer som inte har sin produktion i närheten.

Visst, det går stick i stäv med tanken om fri rörlighet av varor och tjänster inom EU. Men om man tycker att klimatfrågan är viktigare än frihandel, om man sätter de äldres välbefinnande före en lägre kostnad, och om man dessutom vill gynna det lokala näringslivet finns det öppningar för att göra det i de nya EU-direktiven.

Det är uppenbart att Förenade Care anser att avtalet med kommunen ger dem rätt att byta matleverantör. Men hur tolkar kommunens jurister avtalet?

Vad säger politikerna i vård- och omsorgsnämnden? Är det här vad de hade tänkt sig?

Är det rimligt att frakta matportioner till äldreboenden genom halva Sverige? Om svaret är nej, har kommunens företrädare gjort vad de kan för att förhindra det?

Mer läsning

Annons