Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hungriga moderater

/

Opinionsmätningar mitt i sommaren, i en tid när inte ens politikerna orkar tänka på politiken, är kanske inte den bästa värdemätaren på tillståndet i nationen.

Annons

Men det finns ändå några trender som är värda att notera eftersom de är just trender som med tiden kan bli faktum.

I söndagens undersökning som publicerades i Aftonbladet placerade sig återigen Sverigedemokraterna ovan riksdagsspärren, ett resultat som är till lika delar oroväckande som obegripligt. Senast Sd öppnade munnen var under EU-valrörelsen då partiet krävde att Turkiet nekas EU-medlemskap. Problemet är att hotet från den ”turkiska faran” ligger sisådär 10–15 år fram i tiden. Ingen brinnande fråga precis.

Sverigedemokraterna har lagt en grund vid fyraprocentsspärren och kan i valet få en vågmästarroll. För oppositionen är det inget problem. Det rödgröna blocket har nämligen deklarerat att de under inga omständigheter skulle förhandla om taburetter med rasisterna. En som satt sig i en betydligt vanskligare sits är Fredrik Reinfeldt. För det första har statsministern varit märkvärdigt svävande när frågan om en eventuell koalition tillsammans med Sverigedemokraterna kommit på tal, för det andra lever två av högeralliansens partier farligt nära riksdagsspärren.

Centerpartiet noteras för 4,5 procent och Kristdemokraterna får 4 procent. Att centern skulle tvingas lämna riksdagen är långsökt. Att Sd däremot skulle kunna byta plats med Kd är inte en orealistisk tanke.

En förutsättning för högerns överlevnad är att samtliga fyra partier ges utrymme att torgföra sin politik. I dag är alliansen en enpartishow – är det inte Reinfeldt så är det Borg eller Bildt. Enda undantaget är Folkpartiets Jan Björklund som emellanåt skickar upp en testballong (som snabbt blir nedskjuten av den moderata storebrorsan). Folkpartiet klarar sig också bäst av de borgerliga småpartierna, förmodligen tack vare Björklunds frifräsarfasoner.

Med Det svenska ordförandeskapet förstärks ytterligare bilden av Moderaterna i ensamt majestät. Alla de stora frågorna kommer att passera statsministerns kansli. Räkna till exempel inte med några storslagna utfästelser när Andreas Carlgren (C) samlar EU:s miljö- och energiministrar i Åre senare i veckan. Överläggningarna är i praktiken en uppvärmning inför det stora klimatmötet i Köpenhamn i december. Då är det Fredrik Reinfeldt och resten av EU:s stats- och regeringschefer som håller i föreställningen och eventuella framgångar kommer att gå rakt in på det moderata pluskontot.

Moderaterna lever och frodas, det är precis som att man glömt att det borgerliga samarbetet aldrig kan bli starkare än sin svagaste kristdemokrat.

Mer läsning

Annons