Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är värd respekt

/
  • I går minglade oppositionen – alkoholfritt och korrekt – tillsammans i Visby. Vänsterledaren Lars Ohly skrämmer nog en del. Andra gläds åt att valet 2010 blir ett tydligt vänster-högerval. Syr Mona Sahlin ihop det hela lär respekten för henne växa framöver. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Annons

Förr var hon omtyckt av de flesta. Nu är hon omtyckt av många. Men än har Mona Sahlin inte nått det nya mål hon satt upp – nämligen att bli respekterad av de flesta. Som Socialdemokraternas partiledare och aspirant på statsministerposten är det dit hon måste nå. Hon är på god väg om hon lyckas ro det rödgröna samarbetet i hamn.

”Jag har varit med länge i både riksdag och regering. Men det var först när jag blev partiledare som jag insåg hur mycket arbete det betyder”, sa Sahlin.

Hon har sagt liknande saker tidigare men den här gången var det i domkyrkan i Visby hon sa det.

Själv följde jag henne under dagen så gott jag kunde med början i SVT:s morgonsoffa före åtta på morgonen.

När Mona Sahlin sen kom till Gotland fortsatte hon med en presskonferens halv tre och det stora talet i Almedalen klockan 19.

Ja, egentligen började det med att artisten Marit Bergman spelade piano och sjöng i en halvtimme.

Att hon gillar Mona Sahlin framgick övertydligt, hon såg henne som en storasyster. Bergman sa att hon, med hjärtat till vänster kanske till och med skulle rösta på Mona – för första gången. Hon framkallade publikens jubel när hon kallade nästa års val historiskt. Det är då Sverige ska få sin första kvinnliga statsminister, som hon sa.

Sahlin är uppenbarligen fortfarande lätt att tycka om. Många respekterar henne redan.

Sahlin har nu också en återvunnen förmåga att slå huvudet på spiken. I kyrkan fick hon skrattarna på sin sida genom att säga att ödmjukhet och Socialdemokraterna inte alltid har varit samma sak. Detta om behovet av ödmjukhet från det stora partiet i en trepartisamverkan.

I sitt tal hittade hon ett par andra formuleringar som tydligt skiljer socialdemokratin från borgerligheten. Det är dels det kategoriska avståndstagandet från varje beroende av Sverigedemokraterna.

Ett annat gällde resonemanget om att 90 procent ändå har jobb även om tio procent inte har det. Det kallar hon på goda grunder cyniskt.

Dessutom påstår hon att folk inte struntar i om grannen har jobb eller inte. Jag hoppas förstås att hon har rätt. Min tolkning är att de väldiga räntesänkningarna fått många i främst storstäderna att vara nöjda.

När jobbkrisen slår ut i full blom lär stämningsläget bli ett annat – också i Stockholm.

Det var tusentals i Almedalen. Det var ett par hundra i domkyrkan. Jag misstänker att partiledare Sahlins offentliga onsdag slutade vid elvatiden. Jag lämnade när utfrågningen slutade någon kvart tidigare.

Mer läsning

Annons