Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt, långt och kostbart

I går invigdes i Dubai i Förenade Arabemiraten världens högsta byggnad. En ännu högre byggnad är planerad i samma stad.

Annons

Som om inte dryga 800 meter räcker. Om det byggs något mer torn står dock skrivet i stjärnorna. För detta nyliberalernas drömprojekt utan fackföreningar och med många rättslösa gästarbetare, är i djup kris sen den finansbubbla som finansierat satsningarna spruckit. Nu står Dubais hopp till att det oljerika grannemiratet Abu Dhabi tar notan efter festen.

Tornet lär i alla fall synas nio mil bort. Det råkar vara precis så långt som Berings sund är brett. Inte för att någon tänker bygga ett torn där. Men i Aftonbladet, som citerar Sunday Express, läser jag att de ryska statsjärnvägarnas chef tror på en järnvägstunnel mellan Asien och Amerika inom tio år. Det har snart gått 150 år sen tsaren sålde Alaska till USA, men initiativet ska nog inte ses som en sentida revanschism. Och amerikanska investerare ska ha varit i kontakt med de ryska järnvägarna. Problemet är bara att att det från Berings Sund är 320 mil till Vladivostok längst ner i den ryska fjärran östern. Man beräknar att 480 mil ny järnväg behövs för att förverkliga förbindelsen. Även om jag gillar järnvägar så känns det som om det finns bättre sätt att lägga 500 miljarder kronor på.

Å andra sidan händer det märkliga saker i världen. Sålunda läser jag i SvD att Kazakstan funderar på att till Kina arrendera ut en yta stor som en femtedel av Sverige. Tanken är att använda outnyttjat land till kinesisk odling av sojabönor. Samtidigt kan vi konstatera att Kina kort före finanskrisen spåddes bli världens största bilmarknad 2025. Vändningen visade sig sen komma redan 2009. Det går fort ibland. På Island har det gått lika snabbt åt fel håll. Nu protesterar många mot att regeringen accepterat att Island ska stå för hälften av de kreditförluster som isländska banker stod för gentemot utlandet. Problemet är att om Island säger nej så riskerar landet statsbankrutt. Nyliberalismen kostar på många håll.

Mer läsning

Annons