Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid att låsa konklaven

Annons

Socialdemokraterna är det enda parti som aldrig bytt namn. I 122 år har man stridit för sina idéer. Grunden till det har varit en på idéer grundad sammanhållning som stärkts av en organisationsmodell baserad på både folkrörelseideal och toppstyrning. ”Rörelsen är allt, målet är intet”, löd reformisternas stridsrop i polemik mot mer dogmatiska marxisters ödestro. Det betydde inte bara att vägen dit var lika viktigt – eller viktigare – än ett utopiskt mål. Det betydde också att rörelsen – partiet – avgjorde om idéerna skulle nå framgång. Därav den slutna modell som är avsedd att skydda rörelsen från splittring.

Idéerna är viktigast. Men utan organisation står man sig också slätt. Det mesta faller sönder med tiden. Kanske för att världen förändras. Kanske för att organisationen inte fungerar längre. Men kanske också för att organisationen inte ändras i tid.

Så när Stig Malm, kongressombud, inför partiledarvalet talar om en stalinistisk tradition, så överdriver han. Denna tradition är i hög grad både reformistisk och demokratisk. Fast sant är att valet på själva kongressen, om allt går som det är tänkt, blir en chimär. För valet är redan gjort när kongressen ska välja. Om man nu lyckas enas om en kandidat.

Annars får man väl göra valberedning och partidistriktens ledare till en konklav. Om man låser dörren med alla de kardinaler som ska välja en ny påve inlåsta, så kommer det garanterat ut vit rök till sist. Det är katolska kyrkans erfarenhet. Ingen annan mänsklig ordning har varit i närheten av att bestå i 2000 år. Och systemet har varit framgångsrikt för sossarna i 122 år.

Men jag gissar att det ändå är sista gången det går till så här inom socialdemokratin. Folk kräver mer i dag. Våga lära av andra! Om britterna kan ta en öppen politisk debatt mellan olika partiledarkandidater utan att ta heder och ära av varandra, så borde sossarna i Sverige kunna göra det. Tänk vilket intresse det skulle väcka. Vilken skola för ett i medierna om än inte i verkligheten uträknat parti. Men först: In med kardinalerna och lås konklaven.

Mer läsning

Annons