Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp

Annons

Våra så kallade public serviceföretag i radio och teve sätter en ära i att förhålla sig opartiska i sin nyhetsrapportering. Det gör de rätt i.

Men i veckan kom ett bevis för att det finns gränser för allt. Och då handlar det om den stora förebilden för de svenska public service företagen, det brittiska BBC.

BBC och kommersiella Sky, har båda beslutat att inte sända ett upprop för återuppbyggnaden av Gaza i form av en insamling till barnen där. Det handlar om många barn. 56 procent av Gazaborna – 850 000 – är barn. 412 av de 1314 döda palestinierna i Gaza var bara barn när de dödades. 1855 av de 5300 skadade är barn.

50 FN-byggnader har förstörts, de flesta var skolor. 15 procent av alla hus i Gaza är förstörda. Behoven är enorma. Och dessa tevekanaler vägrar att sända upprop till stöd för en insamling för att lindra krigets effekter.

Det är verkligen tragiskt och ett märkligt sätt att ta ställning för kriget och aggressionen genom att inte säga sig ta ställning. Det var illa nog före kriget när Israel höll gazaborna inspärrade som i ett stort friluftsfängelse. Man måste vara bra förhärdad i sitt sinne för att inte se behovet av hjälp till Gazas barn ens nu när Gaza ligger i ruiner.

Både israeler och palestinier har rätt till fred och säkerhet. Men det betyder inte att vi kan bemöta båda parter lika. Det handlar inte om lika goda kålsupare utan om att ena sidan, israelerna är ockupanter och den andra sidan, palestinierna, är ockuperade. BBC borde skämmas för sitt ställningstagande.

Mer läsning

Annons