Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre fria än fälla

Annons

Nej, det är ingen mänsklig rättighet att läsa vid högskola. Inte ens personer som har sonat sina brott bör få automatiskt tillträde till vissa utbildningar. Pedofiler ska till exempel inte få bli förskole-lärare, polisen klarar sig bäst utan våldtäktsmän, mördare ska hållas borta från läkarutbildningen. Därmed inte sagt att en ekobrottsling inte borde få läsa till civilekonom.

Det finns ingen universal- regel, man får helt enkelt göra skillnad på brott och brott och utbildning och utbildning.

Frågan har aktualiserats ett flertal gånger. Förra året kastades en morddömd ut från Karolinska institutets läkarutbildning – dock inte på grund av sitt tidigare brott utan beroende på oklarheter kring studentens betyg. Nu har mannen, enligt uppgift, återigen antagits och påbörjat läkarutbildningen, fast vid Uppsala universitet. Men det är inte universitetet som sållar bland studenterna utan Verket för högskoleservice. För att kunna gallra bort de olämpliga krävs en lagändring. Så ändra lagen då.

Men driv inte reglerna för hårt. I dag berättar LT att den så kallade Alexandramannen som 2007 dömdes till tio års fängelse för sexuella övergrepp mot 58 unga tjejer antagits till en distansutbildning i datasäkerhet vid Mittuniversitet. Det förment kontroversiella i detta är att mannen raggade upp sina offer på nätet och nu tillåts förkovra sina datakunskaper.

Någonstans måste gränsen dras. Alexandramannen har åtta år kvar på sitt straff. Kan en utbildning ge honom mål och mening under fängelsetiden är det bara bra.

Mer läsning

Annons