Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre förundersökning än lösa rykten

/

Annons

Har Håkan Juholt ignorerat tidigare påstötningar om överutnyttjande av riksdagens bostadsersättning? Det är den springande punkten, frågan som kan komma att avgöra Juholts politiska framtid. Människor kan slarva och vara aningslösa, men självklart ställs allting i ett annat ljus om det finns konkreta bevis på att Juholt blivit varnad – och ändå fortsatt att kvittera ut fullt bostadsbidrag. Själv beskriver S-ledaren dessa uppgifter som ”en ren lögn”.

Kanske är det precis nu som det finns anledning att faktiskt ta ett steg tillbaka och överväga läget. Juholtaffären är en kvällstidningsprodukt, det var Aftonbladet som kom med avslöjandet och det är samma tidning som nu gör allt för att ”hålla liv” i historien. Någonstans går en gräns mellan granskade nyhetsarbete och spekulationsjournalistik. För varje ny anonym ”S-källa” som framträder blir det allt svårare att fästa ett verkligt värde på rapporteringen.

Vilka andra motiv, än det rent journalistiska, kan det finnas för att hålla drevet levande? Ingenstans är väl ryktesspridning och knivar i ryggen så vanligt förekommande som inom toppolitiken. Det finns socialdemokrater som är missnöjda med valet av Juholt som partiledare och det finns partivänner som är besvikna över utebliven befordran. Det ska inte hållas för otroligt att det är bland dem man hittar dessa ”S-källor”. I så fall skulle det verkligen inte vara första gången. Under Mona Sahlins tid som partiledare kunde journalister i det närmaste direktrapportera när partiets verkställande utskott höll möten.

Vardagen för en socialdemokratisk partiordförande är tuff, och blir inte lättare om man felaktigt plockar ut 160 000 kronor i ersättning.

På måndagseftermiddagen beslutade åklagare att inleda en förundersökning mot Håkan Juholt om misstänkt bedrägeribrott. Det ser verkligen inte bra ut att vara statsministerkandidat och samtidigt föremål för en förundersökning. Men hellre en grundlig och objektiv granskning, än de senaste dagarnas blandning av fakta och slidder-sladder.

Mer läsning

Annons