Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kommer han!

Lite trist egentligen, tre veckor in i januari och årets viktigaste händelse har redan lagts till handlingarna. Vad ska vi nu längta efter, nya försök att bekämpa halkan längs E14, en bra vårsäsong för ÖFK?

Annons

I går var emellertid en mäktig dag, en historisk dag. En dag som generationer av bortgångna amerikaner drömt om att få uppleva men tyvärr aldrig fått chansen. Det går inte riktigt att förstå det oerhörda i att USA fått sin första afroamerikanske president. En tolvårig färgad flicka berättar att hon tror att Barack Obamas presidentskap kommer att göra hennes liv lite lättare. Nu kommer ingen att titta snett på henne på grund av hennes hudfärg. Den sortens hopp kan inget politiskt program i världen ingjuta!

Men kanske är Obamas största tillgång – människors enorma förhoppningar – också hans stora dilemma. Hade jag en ärkefiende skulle jag inte önska honom jobbet som USA:s president. Varför inte? Några snabba fakta räcker som förklaring:

USA befinner sig i den värsta arbetslöshetskrisen sedan -93.

Budgetunderskottet kommer under året troligtvis att öka till 1 000 miljarder dollar.

Landet är indraget i två smutsiga och dyra krig.

USA är en social krutdurk med starka etniska och klassrelaterade spänningar.

Lägg därtill de internationella förväntningarna: Obama ska mäkla fred i Mellanöstern, tiofaldiga USA:s engagemang mot klimatförändringarna, verka för en mer rättvis handelsordning, gå i bräschen för nedrustning.

Gör Barack Obama sitt jobb – det vill säga underverk – infriar han blott förväntningarna, misslyckas han kommer klagokören att väckas till liv på nolltid. Suck ...

Dagarna innan installationen av USA:s 44:e president har jag roat mig med att läsa en nyutkommen bok om personen i fråga, ”Barack Obama – Med hans egna ord” (Optimal förlag). Boken är en antologi med några av Obamas många minnesvärda citat och tal. Vad som slår mig och vad som kanske är symtomatiskt med hela Obamas person är kraften i framställningen – det handlar inte bara om vad han säger utan han säger det. Den här kombinationen av budskap och leverans har verkligen fängslat mig liksom miljontals andra.

Obama har ordets gåva, han lyckas liksom både i det stora och lilla. Som när han ska beskriva krigets cynism: ””.

Barack Obama sällar sig till en liten exklusiv skara makthavare som förmår att balansera den ädla formuleringskonsten med real- politikens krav på innehåll. På så vis lyckas han med det som är varje politikers yttersta målsättning: förkroppsliga drömmen om en bättre morgondag.

Äntligen har världen fått en riktig världsledare!

 

Mer läsning

Annons