Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ger oss inget stöd

/

De tiotusentals som i höst varslats om uppsägning har inget gott att vänta från den borgerliga regeringen. På fackets krav om höjda tak i arbetslöshetsförsäkringen, säger ansvarig minister att ett grundskydd är vad som behövs.

Annons
Beskedet är ärligare än tidigare, men det betyder bara att de som sägs upp därmed kan tappa tiotusen kronor i månaden. Är det vad moderaterna kallar en försäkring värd namnet?
Bara i oktober varslades nära 20 000 arbetare och tjänstemän om uppsägning. Trenden som började i september fortsätter, och tusentals har varslats även den första veckan i november. Det handlar om både industrin, byggena och handeln. Det rör både arbetare och tjänstemän.
Behovet av samhällets stöd är tydligare än tidigare. Och det blir allt mer uppenbart att regeringen slagit in på fel väg när man valt att finansiera sänkta skatter med försämrade socialförsäkringar.
Händelseförloppet rycker också av masken av det påstådda sambandet mellan lägre ersättningar och fler jobb. Uppsägningarna har inte med a-kassans storlek att göra. Däremot får de arbetslösa stora problem på grund av försämringarna. Istället för de höjda tak i försäkringen som hade införts om socialdemokratin vunnit valet 2006, så fick vi sänkta, i vissa fall halverade, ersättningar till den som blir arbetslös.
För uppsagda industriarbetare på exempelvis Volvo kan det handla om en förlust på över 10000 i månaden. Folk får gå från hus och hem.
Självklart kräver då facket, i detta fall IF Metall att regeringen agerar.
Men svaret från den moderate arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin var i går glasklart. A-kassan är ett grundskydd, den som vill ha ett bättre skydd får fixa resten själv med privata försäkringar.
Det är en dålig lösning ur samhällets synvinkel. Att låta den som har högre arbetslöshetsrisk betala själva istället för att alla anställda delar på kostnaden är dåligt i sig.
För alla dem som nu sägs upp från sina jobb, är Littorins lösning dessutom ingen lösning alls. För det går inte att försäkra sig mot arbetslöshet om man redan är uppsagd.
En halv miljon har lämnat a-kassan på grund av höjda avgifter och sänkta ersättningar.
Men försämringarna slår alltså hårt även mot dem som varit kvar i försäkringen. De borgerligas politik slår hårt mot alla löntagare.

Mer läsning

Annons