Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamas kommer inte att försvinna

/

Annons

Till och med Röda korset, känt för sin konsekvent neutrala hållning i konflikter, har svårigheter att hålla tillbaka sin bestörtning. Hjälporganisationens representanter har lämnat skakande vittnesmål om hur 19 skadade palestinier, varav flera var barn, hittats endast 80 meter från israeliska posteringar. Ockupationssoldaterna hade inte lyft ett finger för att hjälpa.

Den eländiga situationen i Gaza har nu tvingat omvärlden att ompröva sin initialt flata inställning till Israels folkrättsbrott. Från FN nås vi av beskedet att ett nästan enhälligt säkerhetsråd – USA lade ner sin röst – röstat för en resolution som kräver ett fullständigt tillbakadragande av Israels styrkor. Den nedlagda amerikanska rösten förklaras med att USA vill se utfallet av de diplomatiska förhandlingar som pågår i Egypten.

Från Kairo meddelas att Egypten, Israel, USA och PLO nått en uppgörelse om eld upphör. Problemet är att överenskommelsen stipulerar en nästintill total kapitulation av Hamas. Snacka om en inbjudan med armbågarna!

Omvärldens bojkott av Hamas har slagit fullständigt fel. Utestängningspolitiken har inte bara varit kontraproduktiv, den har varit totalt ödesdiger. Därför ekar EU:s nyfunna engagemang för den palestinska saken något falskt. Unionen skulle naturligtvis ha inlett dialog med Hamas direkt efter att organisationen vann parlaments- valen. Istället för att ha pratat Hamas skulle omvärlden och Israel ha pratat Hamas! Då hade det funnits redan upparbetade kanaler att föra samtal genom.

Vi vet inte hur situationen sett ut om USA och EU valt denna mjukare hållning. Klart är i alla fall att isolationspolitiken inte bidraget till att sprida ljus över Mellanöstern.

Att kräva en kapitulation från Hamas sida samtidigt som Gaza vadar i blod är inte bara lovligt naivt utan visar på den internationella diplomatins sammanbrott i Mellanöstern.

Det finns i dagsläget inga relationer att utveckla, inga förtroendeband att begagna. Det ensidiga ekonomiska och militära stödet till Israel har snarast skärpt polariseringen och drivit parterna längre ifrån varandra.

Hamas kommer inte att vara utraderat den dagen Israel väljer att lämna Gaza. Inte heller de unga universitetsstuderande palestinier i Gaza och på Västbanken som helhjärtat sluter upp i kampen mot Israel.

Nej, Hamas har folkets, inte bara självmordsbombarnas och fanatikernas, stöd. Ja, man har förmodligen rent av stärkt sin ställning efter Israels offensiv. Så länge omvärlden vägrar att acceptera dessa fakta kommer spänningarna att bestå.

Mer läsning

Annons