Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll stenhårt på solidaritetstanken

Annons
Fredrik Reinfeldt tillämpar som bekant ett slags omvänd solidaritet där han frigör stora summor till de mest förmögna och skickar notan till de sjuka och arbetslösa.
I över två år har borgerligheten hamrat in i det kollektiva medvetandet att denna politik är vida överlägsen alla alternativ. Och bäst av allt - det funkar i både hög- och lågkonjunktur! Går det bra för Sverige - sänk skatterna. Går det sämre - sänk skatterna.
Sammanlagt försvinner 65 miljarder på grund av regeringens massiva inkomstskattesänkningar.
Tidigare i år genomförde Sveriges kommuner och landsting en opinionsmätning som undersökte människors inställning till skatter. Svaren var både glädjande och överväldigande; 85 procent kan till exempel tänka sig höjd skatt för att alla ska få bättre service i sjukvården.
Den generella bilden visar att en betydande majoritet är beredd att avstå skattesänkningar eller rent av acceptera skattehöjningar för att öka kvaliteten i kommunernas och landstingens verksamheter.
Vänsterpartiet var förstås inte sena att dra den något skämtsamma slutsatsen att 90 procent av svenskarna är vänsterpartister, egentligen.
Skämt å sido, undersökningen ger viktiga besked om väljarnas prioriteringar, och den borde ge råg i ryggen även hos socialdemokraterna.
Det finns ingen anledning att ducka när regeringen kommer dragande med sina dramatiska varningar om en socialdemokratisk "skattechock". Ja, skatterna kommer att höjas, borde vara Mona Sahlins raka och stolta svar.
I dessa varseltider måste vi hålla stenhårt på solidaritetstanken. Den rymmer inte bara en särskild retorik utan markerar också ett vägval - solidaritet kommer inte gratis, den kostar miljarder.
I högerns värld är solidariteten något som katten släpat in. Men i själva verket är det ju svenska språkets mest sympatiska ord.

Mer läsning

Annons