Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll SD kort

/

Tidigare i veckan var det Fredrick Federleys (C) tur att försöka sätta Jimmie Åkesson (SD) på plats. Trots att Federley gjorde sitt bästa för att förklara och nyansera gled Åkesson enkelt undan varje försök till saklig diskussion.

Annons

 SD-ledaren vill ju för allt i världen inte hamna i en invecklad meningsväxling om flyktingpolitikens problem och förtjänster, om diskrimineringen på arbetsmarknaden eller västerlandets stora välfärdspolitiska utmaning, hur allt färre ska kunna sörja för en allt större och åldrande befolkning. I stället framhärdar Åkesson i sin förenklade världssyn: invandraringen kostar samhället miljarder – pengar som hade kunnat ge tant Britt en värdig sista tid på ålderdomshemmet.Det har länge funnits en ambivalens i förhållningssätet till Sverigedemokraterna. Ta debatten eller hålla dem utanför. Det är frågan. Huvudregeln i en demokrati är att bäst argument vinner; lyckas du övertyga mig får du min röst. Men det kräver att de politiker som tävlar om medborgarnas förtroende delar en gemensam värdegrund: allas lika värde, rättssäkerhet, Sveriges åtaganden i internationella konventioner. Sverigedemokraterna delar inte dessa grundläggande värderingar och därför blir varje försök att ta debatten alltid en debatt på de främlingsfientligas villkor. Utgångspunkten blir alltså fel från början.

I en opinionsmätning som redovisades i fredagens DN hamnade Sverigedemokraterna under fyraprocentsgränsen. När de etablerade partierna flyttar fram sina positioner och börjar prata om de stora frågorna – jobben, välfärden och skatterna – förpassas SD till den politiska marginalen. Förhållandet gäller även omvänt: Jimmie Åkesson presterar bäst när han får möjlighet att i offentligheten spela ut motsättningar som inte finns eller är kraftigt överdrivna. Därför ska han hållas kort.
Det är inte kvinnor med burka på bussen eller avsaknaden av Den blomstertid som nu kommer på skolavslutningen som hotar harmonin i samhället.

Mer läsning

Annons