Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll dig borta från arbetsrätten, Olofsson!

/

Annons

Svaret blir alltid detsamma när nyliberalerna ska berätta varför var fjärde arbetsför ung vuxen står utan arbete: problemen ligger i turordningsreglerna (sist in, först ut), de rigida anställningsformerna, kravet på uppsägningstid och kunde man bara göra sig av med dessa hinder skulle helt nya möjligheter öppnas för unga att göra tidig entré i arbetslivet.

Från Skogs- och träfacket, som numera ingår i GS-facket, kommer ett mejl med lite upplysningar om las, lagen om anställningsskydd. Under det senaste året har en (1) procent av deras varselförhandlingar slutat i osämja mellan fack och arbetsgivare. I 99 procent av fallen har man alltså lyckats sluta lokala överenskommelser, helt i enlighet med svenska modellens intentioner. Så vad är egentligen problemet Maud Olofsson?

Svenskt Näringslivs favoritminister visionerar som bekant om en ”moderniserad” och mer ”flexibel” arbetsmarknad. Receptet är sedan länge uttänkt, det måste bli enklare att sparka och svårare att ta strid för sin anställning. Vad det handlar om är en brutal maktförskjutning. Från en ordning (präglad av reda) där parterna gör upp med det gemensammas bästa för ögonen till en arbetsmarknad riggad för arbetsgivarna.

Särskilt unga vuxna, tänker Olofsson, skulle gynnas av ett mer uppluckrat regelverk. Det är i den franska högerns modeller – usel ersättning, noll rättigheter – som C-ledaren suger sin ideologiska näring. Därifrån hämtades inspiration till förslaget att ungdomar ska kunna sparkas med omedelbar verkan under de två första anställningsåren.

Arbetsmarknadens parter ska efter årsskiftet börja avtalsförhandla villkoren för drygt tre miljoner löntagare. Övriga allianspartier har klokt nog insett att nu är ingen bra tid att börja bråka om arbetsrätten.Maud Olofsson har dock bestämt sig, nedmonteringen av las ska lyftas som en valfråga. Vinner regeringen förnyat förtroende ska Olofssons idéer realiseras. Men klarar verkligen Centern spärren? KO

Mer läsning

Annons