Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund ser inte människan

Men den hjälp Du talar om upplevs ju av många som ett övergrepp, som ett hot mot deras möjlighet att försörja sig.

Annons

På detta påstående från utfrågaren i ekots lördagsintervju, svarade kristdemokraternas ledare, socialminister Göran Hägglund: För en del personer ja.

Varpå han fortsatte att försvara den grundprincip som ingen ifrågasätter, och som varit också socialdemokratisk politik långt före det senaste valet; att sjuka ska få hjälp att ta sig ur sjukskrivning för att återgå till jobb.

Men Hägglund ser inte människan han ser bara systemet. Då får en del finna sig i att ställas utan försörjning. Att tiotusentals nu inte anser sig kunna delta i rehabiliteringsprogrammet är heller inget att oroa sig för enligt Hägglund. Som om alla vore fuskare förtjänta att skickas till socialbyrån. Att sjuktalen, som intervjuaren Thomas Ramberg påpekade, nu är nere på 1981 års nivå och sjukpensioneringarna är lägre än på 40 år får inte Hägglund att reagera. Sjuktalen sjönk kraftigt redan under Socialdemokraternas senaste år vid makten. Men Hägglund tycks inte förstå att det finns en gräns för regelverket där vi inte längre har en sjukförsäkring värd namnet.

Utfrågaren nämnde en professor som efter leukemibehandling kunde jobba 75 procent – som uppmanats söka jobb på Samhall. En systemutvecklare ska söka jobb på hela arbetsmarknaden efter en hjärnhinneinflammation som gör att han ännu bara orkar jobba halvtid. Regeringen Reinfeldt struntar i individerna och ser bara till system och principer. Hägglund drog sig inte ens för att skylla försämringarna i sjukförsäkringen på finanskrisen.

SS

Mer läsning

Annons