Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund och krämporna

/

Annons
När Göran Hägglund började orera om vård på lika villkor var jag tvungen att gå ut i köket och diska. Under söndagens tv-sända partiledardebatt kände jag de där psykosomatiska huggen i magtrakten som bara Göran Hägglund och Maud Olofsson kan framkalla. Det handlar om frustration och ilska i kombination.
Hade kristdemokraterna haft ett större väljarstöd skulle det ha varit ett potentiellt farligt parti; helt i klass med sin amerikanska motsvarighet.
Nu leder Göran Hägglund istället ett parti som i var och varannan opinionsmätning drunknar under riksdagsspärren, men även det är nog så provocerande.
Kd har fått ett retsamt och oproportionerligt stort inflytande över svensk politik. Göran Hägglund basar över en av välfärdsstatens viktigaste hörnstenar, socialpolitiken. En av jämställdhetspolitikens viktigaste styrmedel, föräldraförsäkringen, ligger exempelvis på hans bord.
Att ge en kristdemokrat i uppdrag att stärka kvinnans plats i det offentliga livet är ju lika korkat som att placera Lars Ohly i styrelsen för Skattebetalarnas förening. Personen motverkar syftet.
Åter till partiledardebatten och anledningen till de där huggen i magen. Liksom alla kristna högerpolitiker torgför Göran Hägglund ett falskhetens budskap. Kd-ledaren ömmar som stående inslag för de svaga och utsatta. Det låter nästan innerligt. Men den varma stämman och prydliga luggen bedrar. Göran Hägglund är en stor supporter av privata vårdalternativ. Mer och bättre vård till de välbeställda.
Bor du på någon av Stockholms bättre adresser behöver du inte ens lämna kvarteret för att hitta en privatpraktiserande läkare. Företagare, oavsett om de har hårinpackningar eller prostataprov som affärsidé, söker sig förstås dit kunderna och pengarna finns.
Fler aktörer ökar mångfalden vilket höjer tillgängligheten och kortar vårdköerna. På Östermalm ja.
Men hur många vårdfirmor är intresserade av att etablera sig i Hotagen, Bräcke eller Irakflyktingarnas Södertälje?
Vården ska finnas där behoven finns - inte där stålarna finns!
När kd-ledaren avslutningsvis får chansen att förmedla sin syn på äktenskapet, ja då vrider det sig ända ner i tarmregionen. Av riksdagens sju partier är sex rörande överens om att Sverige snarast bör införa en könsneutral äktenskapslag. Att ett litet, på papperet obetydligt, parti lyckas stoppa en förkrossande majoritet av folkviljan är skandalöst.

Mer läsning

Annons