Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guld och sand

Kvällarna är
verkligen trevliga. När Du läser detta vet Du om det fortsatte även i går. Först var det Kalla, sen var det Ferry.

Annons

Det börjar likna OS i Turin tänker den optimistiske. Jag undrar om inte Moderaternas partistrateger gnuggar händerna. Positiva nyheter är vad alla regeringar önskar sig. Å andra sidan vet vi hur det gick för den regering som satt 2006 trots alla svenska OS-medaljer.

Regeringen tänker sig också att dela ut guld till pensionärerna. Också Anders Borg sällade sig i går till den skaran. Såna nyheter försöker man gärna pytsa ut hur många gånger som helst. Problemet är väl bara att en sänkt skatt för pensionärerna för dem är ett rättvisekrav. När pensionen samtidigt sänks på grund av förra årets katastrofala svenska tillväxt, så riskerar det att kännas som om guldet blev till sand. Ändå är det förstås bättre än inget. Så mycket reformist är jag att jag förstår det.

Det hela ingår i en bild där regeringen försöker säga att det går bra för Sverige. Än är underskotten stora efter alla skattesänkningar. Men man räknar med att ha överskott i ladorna igen om några år. Men nu är vi i ett läge där arbetslösheten närmar sig tio procent.

Arbetarrörelsen menar något helt annat med goda tider än att man då ska nöja sig med tio procents arbetslöshet. Vid arbetslöshetssiffror som dessa måste pengarna helt enkelt användas för att få ner arbetslösheten. Borgs vision av guld och gröna skogar riskerar att bli till sand också av att den svenska bostadsmarknaden ännu inte tappat farten. Risken för en bostadsbubbla är inte försumbar. I det perspektivet är OS-guld bara tillfälliga plåster på såren.

”Borgs vision av guld och gröna skogar riskerar att bli till sand också av att den svenska bostadsmarknaden ännu inte tappat farten.

Mer läsning

Annons