Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grymma Israel

/

Det var tydligt redan i vintras när bomberna regnade över Gaza att efter den här operationen ska det inte finnas någon morgondag att se fram emot.

Annons

Israels officiella mål var att straffa Hamas för deras raketbeskjutningar, men det blev snart tydligt att det här var ingen vanlig vedergällning. Då skulle inte Israel ha mördat omkring 900 civila palestinier, varav 300 var barn, och lämnat tiotusentals bostadslösa. Det var inte Hamas raketramper utan Gazas civilbefolkning – själva förutsättningen för Hamas existens – som Israel tog sikte på.

Gaza var ett stort sår när de israeliska styrkorna lämnade, fyllt av skadade och för evigt brännmärkta barn. Det har snart gått ett år men såret ligger fortfarande öppet. Nu protesterar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon: ”Tio månader efter det att fientligheterna i Gaza är över ser vi inga framsteg i återuppbyggnaden eller öppnandet av gränserna”. ”Familjer har inte kunnat bygga upp sina hem igen. Kliniker och skolor ligger fortfarande i ruiner”.

En stilla begäran från den timide FN-chefen, visa lite medmänsklighet, vintern är snart här, människor behöver tak över huvudet. Men vad hjälper det?

Det enda som Israel förstår är kallt maktspråk. Därför: Kräv sanktioner, bojkott, isolering!

Mer läsning

Annons