Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grisiga förhållanden

/

Vad väljer du om den svenskmärkta fläskfilén är slutsåld?

Annons

Många håller nog den danska filén som det näst bästa alternativet. Danskt kött betyder relativt korta transporter och ett djurskydd som rimligen borde vara hyfsat likt svensk standard. Både Sverige och Danmark är ju med i EU där djurhållningen är en hårt debatterad fråga.

I ett skakande reportage avslöjar Sveriges Radio stora brister i den danska svinproduktionen. Eller brister är egentligen inte rätt ord, vad det handlar om är ett systematiskt djurplågeri för att hålla nere produktionskostnaderna: SR:s reportrar berättar om grisar som misshandlats med plaströr när de ska transporteras till slakt, andra är täckta av sin egen avföring och delvis förlamade i bakbenen eftersom de står så tätt packade i stallarna.

Återigen, de här scenerna utspelar sig i Danmark, inte i någon fattig stat i tredje världen. De hemska förhållandena kan inte försvaras med bristande kunskap eller undermåliga tillsynsmöjligheter. Detta handlar om ren cynism. Grisarna betraktas som döda ting redan innan de nått slakteriet.

Så här försvarar grisuppfödaren tillika ordföranden för Danmarks svinproducenter verksamheten: ”Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1 700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem”.

Med den billiga danska fläskkarrén följer en hög moralisk prislapp.

KO

Mer läsning

Annons