Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Hägglund ser dig

/

Opinionsmässigt balanserar Kristdemokraterna på en knivsegg och skärskådar man de tre år som partiet suttit i regeringsställning är det inte så konstigt.

Annons

När alliansen ska ”komma överens” är det ofta Kd som tvingas stryka på foten. Vad som har svidit mest? Att utländska kvinnor numera är välkomna till Sverige för att göra abort måste kännas tungt. Men den stora prestigeförlusten är förstås lagen om könsneutrala äktenskap. Man börjar undra vad som egentligen återstår av Kd, varifrån ska partiet hämta sitt existensberättigande?

Politik bygger på motsättningar, skulle alla hålla med varandra eller omvänt, skulle alla kritisera precis samma saker skulle politiken bli ointressant. Inför riksdagsvalet behöver Kd uppdatera sin profil, att fortsätta prata om äktenskapets helgd samtidigt som homo- paren radar upp sig utanför kyrkorna är tämligen meningslöst.

Partiet behöver hitta en ny motsättning och den låter så här: ”Sveriges radikala elit har kommit att bli den nya överheten. De som under flagg av att företräda minsta lilla påfunna rättviseanspråk, har satt upp ett formidabelt minfält av ideologiska teorier, där konstruktioner, kategorier och förtryckarstrukturer ligger om vartannat. Den ena idén mer akademiskt tillskruvad än den andra och allt med udden ytterst riktad mot vanligt folks sätt att vara” (DN debatt, 17/9). Göran Hägglunds inlägg är ett febrigt försvarstal till ”verklighetens folk”, alltså truckföraren och sjuksköterskan som kliver upp på morgonen och går till jobbet, kommer hem och skjutsar ungarna till fotbollsträningen.

Vilka är det då Hägglund vill försvara oss mot? Jo, alla dessa kulturkoftor, normupplösare, nitiska genusteoretiker och näsknäppande politiker som tror sig veta hur vanligt folk bäst ska leva sina liv. Får den här eliten bestämma är alla förtryckta och kränkta, särskilt kvinnorna.

Göran Hägglund vill inte veta av någon ”genuscertifiering”, det räcker med vanligt hederligt folkvett. Alla människor är begåvade med omdöme – låt dem då använda det!

Men det är inte en självsäker Göran Hägglund som talar, bakom den här anti-intellektuella retoriken gömmer sig en livrädd partiledare. Göran Hägglund vet att ju mer vi funderar över varför kvinnor tjänar 93,4 procent av mäns lön, ju hårdare vi kritiserar dagens maktstrukturer, desto mer väsensskild kommer den kristdemokratiska politiken att framstå. Kd:s mål är nämligen inte utveckling utan tillbakaveckling.

Mer läsning

Annons