Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Hägglund bjuder på en pilsner

/

I nästan varje väljarundersökning får Kristdemokraterna påhälsning av herr fyraprocentsspärr.

Annons

I världens mest sekulariserade land ger inte Gud några pluspoäng i opinionen. Texas ligger inte i Sverige och förmodligen är det därför som Göran Hägglund desperat söker nya vägar att profilera sitt parti.

Elva månader återstår till valet. Men det började redan i somras med några häftiga utspel mot kultureliten och ingen fattade någonting. Delar Jimmie Åkesson och Göran Hägglund samma talskrivare? Uppropet för ”verklighetens folk” var nämligen klädd i en ovanligt populistisk språkdräkt, såväl uppkäftiga feminister som konstkritiker fick en släng av sleven. Nu kommer nästa brandfackla, egentligen för dum för att bemötas, men det här är viktiga saker. Helt enkelt för att några tusen svenskar super ihjäl sig varje år.

På DN:s debattsida föreslår Göran Hägglund tillsammans med sina parhästar Mats Odell och Maria Larsson (folkhälsoministern!) en uppluckring av nuvarande alkohollagstiftning. Det ska bland annat bli möjligt för cateringföretag att få permanenta alkoholtillstånd och lättare för restauranger att sälja sprit utan att behöva servera mat. Små förändringar på marginalen kan tyckas. Det intressanta är emellertid att förslagen kommer från ett parti som tidigare varit föredömligt kritiskt mot exempelvis alkoholreklam och EU:s införselkvoter. Förutom att reta upp de fromma och frisinnade är det svårt att se vad Göran Hägglund kan få ut av sitt utspel. Nej, det här är nog bara ytterligare ett uttryck för den kristdemokratiska identitetskrisen.

Det finns en väldig ängslan bland högerpartierna. Det är ett ständigt putsande på profilerna. Moderaterna pratar numera om solidaritet, Centerpartiet om nya kärnkraftverk och Göran Hägglund bjuder på en pilsner. Var ska det här sluta? KO

Mer läsning

Annons