Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör ont värre och de fattiga fattigare

De svenska bankerna hamnade i ett svårt läge när finanskrisen blev akut. Men de verkade vara i anständigt skick med hjälp av statliga garantier.

Annons

Man fick intrycket att våra bankdirektörer lärt sig något av 90-talet. Det var ett missförstånd. Problemen i de baltiska länderna däremot var stora redan innan den blev akut i hela världen. Men problemen är uppenbarligen större än vad som tidigare sagts – och större än vad Riksbanken sa så sent som i tisdags.

Både Moderaternas Anders Borg och socialdemokraternas Thomas Östros talar nu om svenska bankers ansvarslösa agerande. Skillnaden är att Östros tillhör den socialdemokratiska rörelse som i EU-parlamentet försökt diskutera en reglering av de internationella finansmarknaderna redan före krisen. Nu talar Borg om samma sak. Han vet vad folk vill höra. Men Moderaten Gunnar Hökmark som vill väljas om till EU-parlamentet tror fortfarande på den oreglerade marknaden.

Jag har tidigare trott på beskrivningen att det är Internationella Valutafonden som rekommenderat letterna att hålla fast vid sin valutakurs. Men det är tydligen den liberala regeringen där som valt väg. De representerar uppenbarligen de mer välbärgade letter som uppmuntrade av inte minst svenska banker, tagit lån i euro. De riskerar nu tillsammans med dessa banker en smäll om den devalvering som kan rädda lettisk ekonomi genomförs. För de drakoniska budgetnedskärningar som nu genomförs i Lettland kan bara göra ont värre och de fattiga fattigare.

Mer läsning

Annons