Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör för lite mot finanskrisen

/

Regeringen har fått väldigt lite kritik för sin hantering av finanskrisen. Men när företagen har svårt att finansiera sig och marknaden för kommersiella fastigheter är nere i svart, är det värt att fråga sig hur finansmarknaden mår och hur regeringen lyckats med sina åtgärder när de flesta storbanker fortfarande står utanför bankgarantisystemet.

Annons

Försäljningarna av affärsfastigheter minskade med 40 procent sista kvartalet förra året. Men en rundringning jag gjorde i januari gav ingenting. Fastighetsmäklarna erkände problem men däremot inget stopp på marknaden. Ett par storaffärer där statliga Vasakronan var en togs som exempel på att det fanns en marknad.

Måndagens SvD Näringsliv (de har lite större resurser än jag) ger en tydligare bild. Finansmarknaden är, trots att riksbanken gjort sitt med räntesänkningar, nästan stängd, säger en mäklare på konsulten DTZ. En annan säger att det görs en och annan affär.

Men de riktigt stora affärerna saknas i år, hittills är omsättningen en sjättedel mot förra året. Ingen väntar sig en vändning det närmaste halvåret för affärer som ska finansieras i bank. Bytesaffärer har fått bli en lösning!

Rädd?

Hur kommer då detta sig? Ja, statsministern säger sig vara rädd om skattebetalarnas pengar. Han verkar snarast rädd. De flesta bedömare är annars eniga om att en generell bankgaranti hade kunnat lösa upp många knutar.

Frågan är om inte skattebetalarna förlorar mer pengar när många affärer uteblir än de riskerar genom de eventuella kostnader en bankgaranti skulle föra med sig.

Problem uppstår i byggbranschen såväl som i industrin, likaväl som i fastighetsbranschen. Den fordonsindustri som regeringen älskar att förtala är speciellt utsatt när kunderna inte får lån.

Småföretagarnas organisationer beklagar sig med rätta över att regeringen inget gör trots att den lösning de presenterade i oktober uppenbarligen inte fungerar ännu.

Den borgerliga regeringen under moderaten Fredrik Reinfeldt förtjänar alltså kritik även för sin hantering av finanskrisen.

Mer läsning

Annons